стрічка

«Вишиванка – мій генетичний спадок»: у Рожищі організували унікальний творчий проект

24 Серпня 2019, 12:45
1727

До 28 річниці Незалежності України методистка з народної творчості районного дому «Просвіта» Марія Поліщук розробила та втілила у життя творчий проект «Вишиванка – мій генетичний спадок». Фоторежисер проекту – відомий фотограф Володимир Ковалюк.

Культурологічна ідея творчого проекту «Вишиванка – мій генетичний спадок» – формування навичок цивілізованого використання культурної спадщини, розуміння культури як актуалізованої пам'яті суспільства, виховання потреб у соціально-культурній самоідентифікації людини, а через неї й суспільства в цілому, утвердження національної, культурної, соціальної толерантності як природної норми суспільної свідомості, виховання культурою через занурення людини в багатовимірний культурологічний простір.

Традиційна культура проявляється у всіх сферах життєдіяльності людини: чи то у побуті, чи в обрядових дійствах, чи в унікальних традиціях створення та носіння одягу. Це унікальний сакральний об'єднуючий фактор, що тримає разом багато поколінь за допомоги спільної генетичної пам'яті та живих традицій.

В умовах докорінної переоцінки цінностей з'являється небезпека виникнення духовного вакууму. Заповнити порожнечу, що утворюється, наситити її конструктивним змістом може тільки долучення до культурних цінностей, які виробило людство протягом своєї багатовікової історії. 

«Ми знайшли творче рішення – вирішили одягнути дітей у сучасні вишиванки, а матусь у автентичні – пов'язавши одяг XXI століття із вбраннями кінця XIX століття. Таким чином ми показали, що минуле та майбутнє переплітаються та мають нові форми вираження, а авторські рішення мають право прожити своє «зараз», – розповідає авторка проекту Марія Поліщук.
















Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024