Польща готова до розміщення ядерних ракет США в Європі

Самуїл Проскуряков, фото
Самуїл Проскуряков
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький висловив готовність до розміщення американських ядерних ракет в Європі у зв'язку з припиненням дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це глава польського уряду сказав в інтерв'ю газетам групи Funke і французькій газеті Ouest-France, передає Deutsche Welle.

«Питання про розміщення ядерних ракет середньої дальності в Європі потрібно обговорити і вирішити у рамках НАТО», — сказав Моравецький.

За словами прем'єр-міністра Польщі, Росія не виконувала договір про ДРСМД, що забороняє розміщення ракет середньої дальності в Європі, тому він розуміє стурбованість НАТО.

Одночасно польський прем'єр висловився за розробку нової всеосяжної угоди про роззброєння, учасником якого стане і Китай. «Загроза для вільного світу надходить не тільки з Москви, але і з Пекіна», — пояснив Моравецький.

Нагадаємо, Сполучені Штати 2 серпня офіційно вийшли із договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Це був один із ключових договорів Холодної війни, який стримував загрозу ядерного конфлікту в світі. Угода між США та СРСР діяла понад 30 років. Вашингтон аргументував такий крок тим, що Росія протягом багатьох років розробляє ракетну систему середньої дальності 9М729. Влада США стверджує, що ця оснащена ядерною боєголовкою крилата ракета, здатна вражати цілі на відстані понад 2 тисячі кілометрів. РФ відкидає звинувачення США і в свою чергу звинувачує Вашингтон у порушенні договору.

Угоду про ліквідацію ракет середньої та малої дальності Радянський союз і Штати підписали 8 грудня 1987 року у ході зустрічі Михайла Горбачова та Рональда Рейгана у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь. Сторони зобов'язалися знищити усі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої та малої дальності (з радіусом дії 500 до 5000 км), а також не виробляти, не випробовувати і не розгортати такі ракети в майбутньому. Усе для того, щоби запобігти можливій загрозі ядерної війни.

читайте також
США розмістять у Польщі близько 1000 військових для стримування загроз від Росії Польща планує у вересні укласти угоду зі США про посилення військової присутності — Дуда


Поділитися: