$ 39.78 € 42.31 zł 9.8
+11° Київ +5° Варшава +18° Вашингтон

У Кабміні вважають, що «Роттердам+» забезпечив найдешевшу електроенергію

Ілона Завальнюк 24 Серпня 2019 17:45
У Кабміні вважають, що «Роттердам+» забезпечив найдешевшу електроенергію

Віце-прем’єр-міністр з соціальної політики Павло Розенко заявив, що формула «Роттердам+» в Україні дозволила встановити найнижчі у Європі тарифи на електроенергію для населення.

«Для мене питання одне: якщо ціна найнижча для населення України, значить це правильна річ. Значить для людини, персонально для кожного українця ця схема є найвигіднішою з точки зору того, що для них зберігається найнижча ціна на електроенергію. І тому я ефективність міряю лише з одного, як сприймає ціну громадянин України», - сказав Розенко  в ефірі 112 Україна.

Раніше у НКРЕКП також заявили, що методика «Роттердам» допомогла зекономити споживачам до 40 млрд грн завдяки введенню граничної ціни вугілля у структурі тарифу на електроенергію.

Нагадаємо, представник президента Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявив про фактичну ліквідацію формули «Роттердам+». Глава держави вніс законопроект, у якому пропонує нову формулу розрахунку вартості електроенергії.

У серпні 2018 року НКРЕКП скасувала дію скандальної формули «Роттердам +» з 1 липня 2019 року. Це рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії. Закон «Про ринок електроенергії» передбачає нову конкурентну модель і норми Третього енергетичного пакета ЄС. Після запуску нового ринку енергії, українці зможуть обирати постачальника послуг самостійно.

Генеральний директор «ДТЕК» Максим Тимченко заявив, що після введення прямих договорів із постачальниками і скасування формули «Роттердам +», ціна на вугілля буде встановлена ​​на рівні імпортного паритету.

Нещодавно Київський апеляційний суд рішенням від 21 серпня скасував арешт комп’ютерів, на яких були знайдені докази щодо фігурантів схеми «Роттердам +». Таким чином судді залишили детективів НАБУ без головних доказів проти НКРЕКП.