Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

В ЄС пригрозили Бразилії не ратифікувати торгову угоду через пожежі в лісах Амазонії

Франція та Ірландія готові блокувати угоду про зону вільної торгівлі між Євросоюзом та країнами Південної Америки, якщо Бразилія не вживатиме заходів для боротьби з масштабними лісовими пожежами в Амазонії.

Про це повідомляє BBC.

Президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр Ірландії Лео Варадкар заявили, що не ратифікують торгову угоду між ЄС та країнами Меркосур (об’єднаний ринок Бразилії, Аргентини, Уругваю та Парагваю), якщо Бразилія не продемонструє готовність більш ефективно боротися з лісовими пожежами.

Президент Євроради Дональд Туск також сумнівається, що всі країни ЄС ратифікують угоду, якщо Бразилія не буде боротися з пожежами.

«Ми, звичайно, виступаємо за угоду між ЄС та Меркосур, яка також стосується захисту клімату та навколишнього середовища, але важко уявити гармонійний процес ратифікації європейськими країнами до тих пір, поки уряд Бразилії дозволить знищувати зелені легені планети Земля», — сказав він.

Канцелрка Німеччини Ангела Меркель та прем’єр Великої Британії Борис Джонсон висловили занепокоєння через пожежі в Амазонії.

Зі свого боку, президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив, що наказав військовим долучитися до гасіння пожеж. Водночас він звинуватив Макрона у втручанні у внутрішні справи Бразилії.

Також Болсонару не сподобалося, що питання пожеж в Амазонії підняли на саміті G7 у Франції. Він назвав це «демонстрацією недоречного колоніалістського мислення».

Нагадаємо, цьогоріч в Амазонії горіла рекордна кількість тропічних лісів.

Раніше Бразилія відмовилась від 35 млн євро, які Німеччина виділила на проєкти із захисту лісів Амазонки.