На Закарпатті від сьогодні і до 10 січня заборонено вилов риби та інших біоресурсів

З 10 вересня 2019 року у водоймах Закарпатської області розпочинається заборона на лов (добування) риби та інших водних біоресурсів.

Враховуючи рекомендації науково-дослідних організацій, заборона триватиме в період з 10 вересня 2019 року по 10 січня 2020 року. Про це йдеться у відповідному наказі Закарпатського рибоохоронного патруля від 06.09.2019 № 162.

Основна мета заборони – забезпечити охорону та збереження середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення риби, яка нереститься в осінньо-зимовий період. Проведення заходів, спрямованих на збереження та охорону водних біоресурсів передбачено також розпорядженням Закарпатської обласної державної адміністрації від 29.08.2019 № 457.

В період осінньо-зимової нерестової заборони любительське рибальство дозволено однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком та спінінгом із однією приманкою з берега на спеціально визначених ділянках:

– на р. Тиса: від прикордонного знаку № 361 в м. Чоп Ужгородського району вверх по течії до с. Кваси Рахівського району;

– на р. Теребля: від місця впадіння у р. Тиса вверх по течії до пішохідного мосту в с. Мерешор;

– на р. Тересва: від місця впадіння у р. Тиса вверх по течії до автотранспортного мосту в с. Нересниця;

– на р. Ріка: від місця впадіння у р. Тиса вверх по течії до автотранспортного мосту на початку с. Нижній Бистрий;

– на р. Боржава: від верхнього б’єфу шлюзу в с. Боржава вверх по течії до автомобільного мосту у с. Довге;

– на р. Латориця: від державного кордону Україна – Словацька Республіка вверх по течії до автотранспортного мосту в м. Свалява;

– на р. Уж: від державного кордону Україна – Словацька Республіка вверх по течії до автотранспортного моста в с. Забрідь;

– на замкнених водних об’єктах (озерах, ставках), водосховищах та староріччях (старицях).

Щороку в осінньо-зимовий період у річках та притоках передгірських і гірських районів Закарпаття відбувається нерест струмкової форелі та миня річкового. Під час нересту риба стає більш вразливою і може зазнати негативного впливу з боку людини та її діяльності, тому підлягає особливій охороні. На жаль, сьогодні чисельність струмкової форелі і миня річкового у водоймах області скорочується у зв’язку із забрудненням середовища існування, господарською діяльністю в руслах малих річок та браконьєрством.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *