Мінфін вимагає від громад Кіровоградщини повернути довгоочікувані кошти

11.09.2019 06:40

Державна казначейська служба України на виконання доручення Мінфіну звернулася до громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток.  Про це медіапорталу DOZOR повідомили  в асоціації міст України.

Так, на початку вересня перші 10% коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку громад вже надійшли на рахунки місцевих бюджетів. Громади розпочали їх освоєння.

Однак 10 вересня Державна казначейська служба звернулася до місцевих рад з проханням повернути кошти. За попередньою інформацією, на виконання доручення Міністерства фінансів України проводяться заходи щодо призупинення проведення видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої у вересні 2019 року, без надання пояснень і законодавчих підстав щодо здійснення таких операцій.

«Шановні жителі міста ! Ремонт автодоріг знову під загорозою  -  такими словами на своїй сторінці у Фейсбук  звернувся Ігор Забажан, міський голова Номомиргорода.  - Як тільки міська рада на початку вересня отримала кошти на ремонт автодоріг у місті, які було заблоковано, їх знову ми повинні повернути назад до державного бюджету згідно листа Міністрерства фінансів України. І така ситуація по всім малим містам в Україні. Мені та моїм колегам із інших малих міст не зрозуміла така ситуація. Ми спільно із Асоціацією міст України прикладемо максимум зусиль, для того, щоб дані кошти повернули нам до міського бюджету, і ми все ж таки у цьому році змогли капітально відремонтувати автодороги у місті, на яких був запланований ремонт і на які уже на даний час виготовлена вся необхідна технічна документація і пройдена державна експертиза».

Враховуючи, що ці кошти вже передбачені у рішеннях про місцевий бюджет, укладені договори з підрядниками та є потреба у проведенні розрахунків за договорами, доцільно, щоб Управління казначейської служби та Міністерство фінансів України списували ці кошти самостійно, - вважають в АМУ.

 «Радимо врахувати при прийнятті відповідних управлінських рішень, що у майбутньому такі дії можуть бути сприйняті контролюючими органами як добровільна відмова від коштів субвенції на виконання зобов’язань з фінансування відповідних видатків. Відповідальність за повноту здійснення видатків на заходи соціально-економічного розвитку територій у такому разі покладається на органи місцевого самоврядування», - наголошують експерти Асоціації міст України.

Нагадаємо, згідно з розпорядженням Кабміну в липні цього року було виділено 1,4 млрд грн на підтримку малих міст та селищ за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку громад. Проте тривалий час ці кошти на місця не надходили.

Переглядiв: 1652