На фірму луцького депутата завели «кримінал»

11 Вересня 2019, 11:35
4891

Аудиторська перевірка встановила, що приватна компанія «Вишків-брук», яка належить депутату Луцької міської ради від партії «УКРОП» Сергію Балицькому, нанесла 4,3 мільйона гривень збитків під час ремонту тротуарів на вулиці Винниченка у Луцьку.

Відповідний висновок столичної аудиторської фірми «Аудит-Конус» міститься в матеріалах кримінального провадження, яке ще взимку відкрили волинські правоохоронці, пише «Сила правди».

Ще у січні поліція  відкрила кримінальне провадження за статтею щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним зловживаючи службовим становищем проти службових осіб Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради, Управління капітального будівництва та ЖКГ Ковельської міської ради та ТОВ «Вишків-брук». 

Поліцейські звернули увагу на ремонт тротуарів на вулиці Винниченка, дворів будинків №3, 5 та 7 на проспекті Волі у Луцьку, а також ремонт вулиці Олени Пчілки у Ковелі, які виконувала луцька компанія «Вишків-Брук». В рамках провадження відбувся ряд обшуків та вилучення документів, що стосуються цих ремонтів. 

Також в січні суд призначив будівельно-технічні експертизи щодо ремонтів на вказаних об'єктах. Їхні результати наразі не відомі. 

Однак, відомо, що проведена аудит-перевірка. За висновком аудитора, ТОВ «Вишків-Брук» нанесло збитки Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради в результаті укладення на вулиці Винниченка бетонних тротуарних плит, що не відповідають умовам договору з міськрадою, проектній документації та вимогам державних стандартів на 4 мільйони 306 тисяч гривень. Загальна вартість ремонту тротуарів вулиці при цьому становила 7 мільйонів 833 тисячі гривень.

Аналогічні збитки на ремонтах дворів на проспекті Волі, 3, 5 та 7, за висновками аудитора, склали 1 мільйон 254 тисячі гривень (загальна вартість ремонту становила 3 мільйони 168 тисяч гривень, – авт.), а вулиці Олени Пчілки у Ковелі – 2 мільйони 667 тисяч гривень (загальна вартість ремонту – 5 мільйонів 276 тисяч гривень – авт.). 

Таким чином, на трьох об'єктах аудитори нарахували 8,2 мільйона гривень збитків, завданих бюджету Луцька і Ковеля компанією «Вишків-Брук». 

Схоже, що суд і сам не повірив у такі цифри і суддя Луцького міськрайонного суду Валентина Кирилюк наприкінці серпня вирішила призначити ще судово-економічну експертизу. На її вирішення поставили єдине питання: чи підтверджується розмір збитків визначений у висновках аудитора компанії «Аудит-Конус» по кожному об'єкту?

Відзначимо, що «Вишків-Брук» купував будівельні матеріали для ремонтів у іншої луцької компанії «УА Брук» та підприємця Панасюка Миколи Миколайовича. Останній на момент створення фірми «Вишків-Брук» був одним із співзасновників разом з Сергієм Балицьким.

Центр журналістських розслідувань «Сили правди» уже про те, що компанія «Вишків-Брук» почала масово вигравати тендери у Луцьку після того, як політична сила, до якої належить її власник, сформувала більшість у міській раді.

Компанія «Вишків-Брук» належить депутату Луцької міської ради Сергію Балицькому. Журналісти видання «Волинь24» зауважили, що Сергій Балицький на голосуваннях Луцькради підтримує пропозиції про ремонт доріг, після чого ці замовлення дістаються його ж фірмі. У коментарі «Силі правди» посадовець наголосив, що ремонт доріг є суспільним благом, тому жодного конфлікту інтересів, на думку Балицького, тут бути не може.

Розслідування у кримінальному провадженні триває. У разі доведення злочину винуватцям за статтею 191 Кримінального кодексу України загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до дванадцяти років з забороною обіймати певні посади строком до трьох років.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром