Обережно, фальшивка: тернополянам пропонують придбати несправжні гроші

Обережно, фальшивка: тернополянам пропонують придбати несправжні гроші
  • Фальшивомонетництво в Україні і в Тернополі набрало обертів. Шахраї пропонують придбати фальшиві банкноти, номіналом 200 та 500 гривень.
  • Як збувають фальшивку та чим це загрожує тернополянам, які хочуть легкої наживи,  дізнавався журналіст «20 хвилин».

В Україні почастішали випадки фальшивомонетництва. Шахраї вже не збувають підробки самостійно, а придумали більш безпечний для себе метод – продавати банкноти звичайним людям, які хочуть легкої наживи.

Як продають фальшивку

У соціальній мережі Facebook журналіст «20 хвилин» помітив рекламу, де тернополянам пропонували придбати фальшиві гроші. Переходячи за посиланням, відкривається магазин у Телеграмі. Цей канал став найбільш популярний серед різних шахраїв та кіберзлочинців. Рекламу у Facebook швидко прибрали модератори, однак чому така реклама взагалі потрапила в соціальну мережу, невідомо.

Відео дня

Оголошення з продажу фальшивих банкнот почали з’являтися і на різних безкоштовних платформах оголошень. Їх блокують, але багато користувачів все ж встигають перейти за посиланням в телеграм-магазин.

В одному з таких магазинів, де людям пропонують придбати фальшивку, розписані ціни та способи доставки.  За 700 справжніх гривень пропонують 2500 фальшивих. За 1400 грн – 5000 грн. Так можна придбати 25 000 фальшивих гривень. Злочинці навіть вказують, що «розвелося багато шахраїв», які обманюють людей і насправді не відправляють ніяких фальшивих банкнот.  У таких магазинах навіть є відгуки від покупців.

Журналіст «20 хвилин» спробував з’ясувати у фальшивомонетників, як відбувається продаж. Молодик швидко написав у месенджер, що оплата відбувається через електронний гаманець Payeer. До слова, саме Payeer користується великою популярністю серед шахраїв, оскільки для створення гаманця не потрібно проводити процедуру підтвердження особистості. Більшість гаманців потребують завантажити ксерокопію паспорта. Тільки після підтвердження особистості можна здійснювати транзакції. Фальшиві гроші можна буде отримати поштою або закладкою, тобто розповсюджувач ховає в певному місці згорток з фальшивими банкнотами і вказує покупцю координати. З рук в руки ніхто передавати незаконний товар не наважується. Після того, як чолов'яга зрозумів, що питань журналіст ставить забагато і купувати в нього нічого не будуть, видалив переписку та перестав виходити на зв'язок.

Як повідомляв начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Андрій Василик, у Тернополі останнім часом не було випадків фальшивомонетництва. Однак останнім часом працівники поліції почали виявляти фальшиві банкноти в різних областях.

У Національному банку України повідомили, що підробки виготовляють за допомогою струменевого друку з імітацією ультрафіолетового захисту. Зловмисники у своїх магазинах вказують, що відрізнити підробку від справжньої купюри неможливо. Фальшивка має всі захисні знаки. Більше того, як вказують фальшивомонетники, купюри приймають платіжні термінали.

Як відрізнити підробку?

У відділі комунікації поліції Тернопільської області радять перевіряти рельєфність окремих зображень на лицьовому боці банкноти, номіналом 500 гривень. Також слід звертати увагу на наявність захисних стрічок та водяних знаків. У нових купюр, номіналом в 500 гривень, під різними кутами попадання світла цифра 500 має змінювати колір.

За допомогою збільшувального скла на справжні купюрах можна виявити мікротекст. На підробках його немає.

Якщо ви вирішили придбати такі банкноти – у кращому випадку вас самих можуть обдурити. Шахраї, які створюють такі магазини, рекламують їх, приймають грошовий переказ від легковажного покупця та просто блокують його. У гіршому ж випадку шахраям загрожує тюрма.  

Відповідно до статті 199 Кримінального кодексу України, за виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. За повторне порушення передбачено покарання у вигляді від п’яти до десяти років. Об'єктивна сторона злочину полягає у: виготовленні, зберіганні, придбанні, перевезенні, пересиланні, ввезенні в Україну або у збуті зазначених вище предметів.

Правоохоронці застерігають тернополян та просять не спокушатися на легкі гроші, адже в кращому випадку вас можуть обманути, а в гіршому – ви можете понести кримінальну відповідальність за спробу придбати або збути фальшиві гроші. Якщо ви розпізнали у себе підроблені гроші, панікувати не потрібно. Найкраще про це повідомити працівників поліції, зателефонувавши на лінію «102».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена

    Такий прибуток вилізе боком
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up