«Емігранти»: двоє в прямокутнику абсурду. Тривають "Тернопільські театральні вечори"

«Емігранти»: двоє в прямокутнику абсурду. Тривають "Тернопільські театральні вечори"

У Файному місті триває XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют». 17 вересня з великим аншлагом відбулася вистава «Емігранти» за однойменною п’єсою Славоміра Мрожека. Комедію у постановці  режисера Вадима Сікорського блискуче зіграли актори Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької (м. Львів) Василь Коржук та Юрій Хвостенко. Квитки розкупили заздалегідь. Бажаючих було стільки, що їх розмістили у два ряди прямо на сцені.

Декорації в сірих тонах –  два стандартні ліжка із сірими коцами, сірий стіл, два сірі стільці, горнятка і бутафорні валізи. У маленькій кімнатці-комірчині під сходами, де немає вікон, мешкають двоє безіменних емігрантів. Вони ніби замкнені у прямокутнику абсурду, тому їхня дійсність ще трагічніша. Один із них – інтелігент, який мріє написати книгу про свободу. Він покинув свою країну, щоби відчути її звабливий подих, але у це підземелля долітають лише бентежні звуки життя, які навіть не пахнуть свободою. Герой Юрія Хворостенка – це прокурор-обвинувач та адвокат-захисник в одній особі. Його напарник по сцені Василь Коржук блискуче зіграв такого собі першого парубка на селі, який вміє прикрасити жорстоку дійсність своїми фантазіями. Між цими двома персонажами, які опинилися на дні світу у кімнатці без вікон, точитиметься діалог, який щоразу підкреслюватиме їхню приреченість та безнадію. У момент найвищого напруження згасне світло, тож глядачі ще більше вслухатимуться в тривожні голоси акторів, які продовжать свою сповідь при мерехтінні свічки.

Персонаж Василя Коржука мріє повернутися до дружини і дітей з валізою зароблених важкою працею грошей. Спочатку він планує добряче відпочити – тиждень полежати у саду, тоді три дні гуляти, запросивши на бенкет усе село. І лише після цього збудувати будинок на два поверхи і перебратися разом із сім’єю подалі від тещі та тестя. А поки що він не живе, а існує в чужій країні, гарує на важких роботах – копає каналізацію і складає зароблені гроші, зашиваючи їх в іграшкового собаку.

Відео дня

Світ замкнувся на безнадії цих двох, тому навіть сокира чи краватка, підвішена до лампи, не вирішить їхню долю. Вони застрягли між рідною і чужою країнами, тому ніколи не повернуться додому.

Гуру абсурдизму Славомір Мрожек, який і сам був емігрантом, пишучи цю комедію у 1974-му році, ніби передбачив, що настане такий час, коли його п’єса точно накладеться на українську дійсність і на людей, які  намагаються вижити і таки відчути присмак свободи.  

Після вистави в драмтеатрі ще довго не вщухали овації. Актори разом із режисером-постановником кілька разів кланялись на чотири сторони. 

- Вистава зачепила за живе, - каже тернополянка Галина Філіпняк. - Я сама була заробітчанкою, тому дуже добре розумію героїв, які ведуть розмови ні про що, забавляються спогадами про колишні часи, мріють про світле майбутнє і змушують себе перебувати у добровільній тюрмі. Хоча ніхто не може гарантувати, що вони повернуться додому, що на них там чекають, що вони будуть щасливими. Сьогодні я ніби знов опинилася на заробітках.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up