Саудівці показали уламки безпілотників та крилатих ракет, які атакували нафтопереробні заводи

Міноборони країни переконує, що це докази причетності Ірану до нападу.

Міністерство оборони Саудівської Аравії показало те, що назвало уламками безпілотників та крилатих ракет, які атакували два нафтопереробні заводи минулими вихідними.

Про це повідомляє BBC.

Речник саудівського оборонного відомства Кол Туркі аль-Малкі заявив, що нафтовий завод у місті Абкайке атакували 18 безпілотників і по обох цілях було випущено сім крилатих ракет. Чотири крилаті ракети вдарили по нафтовому заводу у місті Хурайсе, а інші три - в Абкайке.

Аль-Малкі сказав, що ракети були запущені з північного напрямку, який виключає Ємен як стартовий майданчик для цього. Він запевнив, що зібрані дані свідчать "беззаперечну" причетність Ірану до нападів. Зокрема, Аль-Малкі повідомив, що серед уламків є крило дельти іранського безпілотника, а "дані, вилучені з комп'ютерів [на дронах], показують, що вони іранські".

Втім, представник Міноборони сказав, що саудівці все ще "працюють над тим, щоб встановити точну точку запуску".

Нагадаємо, у Саудівській Аравії сталася пожежа на одному з найбільших в світі нафтопереробних заводів Saudi Aramco. У Міністерстві внутрішніх справ країни повідомили, що два об'єкти компанії Saudi Aramco на великих родовищах Абкайке і Хурайсе піддалися атаці з використанням дронов.

Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, але у США впевнені, що за атакою стоїть Іран.

Saudi Aramco - державна компанія Саудівської Аравії, яка контролює нафтові потужності країни. 2018 року експерти Moody's Investors Service назвали її найприбутковішою компанією в світі - чистий прибуток Saudi Aramco склала $ 111,1 млрд. Це більше, ніж показали Apple, Google і ExxonMobil разом узятих.

Saudi Aramco називає свій НПЗ найбільшим у світі, він може переробляти до 7 млн барелів у день. У 2006 році бойовики-смертники терористичної організації "Аль-Каїда" зробили невдалу спробу влаштувати вибух на заводі.

Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток нафти

Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток нафти

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація