Голова МЗС Чехії прокоментував погрози РФ відповісти на рішення щодо пам'ятника Конєву

Четвер, 19 вересня 2019, 09:08

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек наразі не бачить, як Росія збирається відповісти Чехії за рішення адміністрації району Прага-6 про перенесення пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву з площі Інтербригади.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Praha.

"Поки що йдеться лише про риторичні заяви в ЗМІ", - сказав міністр.

Очільник зовнішньополітичного відомства нагадав, що пам'ятники чехословацьким легіонерам в Росії, на які поширюється договір про дружбу і співробітництво, неодноразово ставали об'єктами нападів вандалів. 

"Однак ми вирішуємо подібні питання дипломатичним шляхом, а не через ЗМІ", - зазначив міністр.

Прем'єр Чехії анонсував зустріч із Зеленським

Петршічек також вказав, що, на думку юристів, чесько-російський договір стосується лише безпосередньо пам'ятника маршалу, але не місця, де він повинен стояти. У МЗС Чехії вже звертали увагу, що пам'ятник не є військовим похованням, які підлягають під дію міжурядового договору між ЧР і РФ про взаємну охорону військових могил, і на нього не поширюються інший захист в рамках міжнародного права.

Тож коли для перенесення пам'ятника знайдуть нове гідне місце, Чехія не порушуватиме свої зобов'язання за договором з Росією, запевнив міністр.

12 вересня рада району чеської столиці Прага-6 вирішила долю пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву: за підсумками таємного голосування депутати вирішили перенести пам'ятник, а на його місці встановити статую на честь визволителів Праги.

Коли нещодавно монумент вкотре облили фарбою, староста району Прага-6 Ондржей Колар виступив за те, щоб посольство Росії забрало його на свою територію.

11 вересня Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило заяву про суперечку щодо монумента, в якій звинуватило деяких чеських політиків у розпалюванні "війни" проти радянських символів.

13 вересня МЗС РФ заявило, що це рішення "здатне серйозно затьмарити російсько-чеські відносини" і "подібний крок не залишиться без відповіді".

Пам’ятник Івану Конєву регулярно стає об'єктом атак – його обписували і обливали фарбою вже декілька разів. Це пов’язано з біографією маршала — після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Традиційно цей монумент обливають фарбою напередодні річниці радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.