$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+9° Київ +12° Варшава +5° Вашингтон

У США вдруге за рік знизили базову процентну ставку

Ольга Коваль 19 Вересня 2019 11:21
У США вдруге за рік знизили базову процентну ставку

У середу, 18 вересня, на засіданні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку, що визначає політику ФРС, ключова ставка була знижена на 25 базисних пунктів до цільового діапазону від 1,75 до 2,0 відсотка. Такі заходи ФРС знаменують зміну кредитно-грошової політики США.

Як повідомляє dw.com, проти даного рішення висловилися три з десяти голосуючих членів комітету. Коментуючи рішення, емісійний банк США вказав на намір згладити «невизначеність» щодо можливого початку нової кризи на фінансових ринках.

«Хоча витрати домогосподарств росли високими темпами, скоротилися довгострокові капіталовкладення бізнесу і експорт», - наголошується в заяві.

Згідно з інформацією видання 31 липня ФРС США вперше за останні десять з гаком років знизила процентну ставку - на 0,25 процентного пункту, до діапазону від 2 до 2,25 відсотка річних. Це стало першим зниженням базової ставки з грудня 2008 року. Причинами рішення послужили, зокрема, невизначеність у світовій економіці і торгові війни, а також «ослаблений інфляційний тиск».

Зазначимо, 10 травня почали діяти підвищені мита США на китайські товари, Штати збільшили розмір зборів з 10% до 25%. На це у КНР заявили про контрзаходи.

Нагадаємо, КНР ввели підвищені мита на 128 найменувань товарів, що імпортуються із США. Збори на фрукти та продукцію з них – 15%, на свинину і вироби – 25%. Такі заходи стали відповіддю на встановлення президентом США Дональдом Трампом мит у розмірі 25% на імпорт в США сталі та 10% – на ввезення алюмінію 4 квітня 2018 року.

У нашому авторському матеріалі «Удар по світовій економіці: торгова війна США і Китаю» зазначається, що загострення в торгових відносинах між наддержавами США і Китаєм йде по наростаючій.

23 серпня повідомлялося, що Китай і США ввели взаємні мита на $32 млрд товарообігу між країнами. 31 серпня президент США заявив про введення нових торгових мит на імпорт китайських товарів загальною вартістю 200 мільярдів доларів. Після цього Пекін скасував запланований на кінець вересня візит віце-прем’єра Китаю Лю Хе в столицю США. Таким чином переговори між країнами відкладаються на невизначений період.

24 вересня США ввели 10% тарифи на імпортовані з Китаю товари на $200 млрд, в свою чергу Китай ввів мита на американські імпортні товари на $60 млрд. У підсумку стало відомо, що в тарифній війні, яку США розв’язали проти Китаю, Пекін не має наміру займати виключно оборонну позицію і збирається перейти в контратаку.

Пізніше стартували торгові переговори, за підсумками яких в лютому Трамп переніс підвищення мит на китайську продукцію. США підготували фінальну торговельну угоду, в якій добилися істотних поступок від Пекіна. Трамп в Ханої заявив, що його не лякає перспектива відмовитися від угоди, якщо вона не буде влаштовувати. Сторони відклали підписання договору. США і КНР зможуть підготувати документ до червня, оскільки потрібно більше часу для узгодження всіх положень.

Однак після торгових переговорів 8 травня президент Сполучених Штатів заявив, що Китай зірвав угоду. Трамп підкреслив, що якщо договір так і не буде підписано, Китай очікують високі мита.