У храмі села Ратищі на Тернопільщині зберігається чудотворний образ Діви Марії (ФОТО)

Історія чудотворної ікони Ратищівської Матері Божої  на  Зборівщині сягає 16 століття

За переказами, татари напали на містечко Залізці – забрали бранців, а поселення і  церкву спалили. Довкола села було багато ставків. Люди, яким вдалося врятуватися, сховалися у лозах, що росли на мочарах. Враз вони побачили, як із палаючої церкви вийшла Мати Божа із запаленою свічкою і попрямувала в бік Ратищ Зборівського району. За іншою версією Богородиця пливла на човні. Згодом на горі під лісом на старовинній липі об’явився образ Матері Божої.

Люди, вражені таким дивом, вирішили забрати його з липи і перенести у храм, який був розташований в центрі села. З молитвою і почестями святиню перенесли у  церкву. Але яким було їх здивування, коли образ знову з’явився на липі. Люди зрозуміли, що Матінка Божа вибрала собі місце саме на Ратиській горі. Люди зібралися на цьому місці, відслужили молебень і пообіцяли, що спорудять тут храм. Згодом на горі з’явилася дерев’яна церква, а у ній засяяв золотими барвами образ Матері Божої. Чутка про чудотворне місце на Зборівщині  в Ратищах облетіла всі навколишні села і тому це місце стало відпустовим. До села на празник 28 серпня з’їзджалося і приходило багато народу.  Людському потоку не було кінця, щоб взяти участь в святій літургії та інших богослужіннях, які тут відправлялися.  Багатьом людям Ратищівська Божа Матір допомагала повернути здоров’я. Церква кілька разів спалахувала, розповідали старожили, але образ дивом залишався цілим. У 1896 році у Ратищах закінчили спорудження кам’яної церкви. Туди перенесли образ, прикрашений срібними ризами, дорогоцінними каменями та золотими вотами, які жертвували зцілені віряни.

Під час Першої світової війни Ратищі знаходилися в епіцентрі боїв Австрії з Росією. Жителів села тимчасово виселили у Долішню Австрію. За той час австрійські військові розграбували село, а ікону, ймовірно, вивезли або знищили. Коли ж селяни повернулися у рідні Ратищі, то відновили образ за копією, яка збереглася у людей.  Натомість доля оригіналу святині досі не відома. Припускають, він може зберігатися закордоном у приватній колекції, адже у жодному з музеїв або храмів Австрії його немає. Дуже сумнівно, що образ, прикрашений дорогоцінностями, загарбники знищили.

За словами настоятеля храму отця Івана Осейка, сьогодні у церкві є чотири образи Ратищівської Матері Божої. Найстаріший, якому понад 300 років, – біля дверей, зліва. Другий – за вівтарем на горному іконостасі. Третій – за престолом, який опускають під час служіння молебеню до Матері Божої. Ікона дивом вціліла під час пожежі. А четвертий образ намалював у 2009 році художник з Бережан Ярослав Крук.

– Із зникненням оригіналу ікони дива та зцілення вірних не припинилися, – каже отець Іван. – Старожили розповідають, що найчастіше ікона зцілювала недуги ніг і рук, серця. Були випадки, коли люди приходили до церкви на милицях, а  виходили на власних ногах. Не раз зцілювалися діти.

За словами отця Івана, він на власному досвіді переконався у силі ікони. – Батьки привели дівчинку, яка дуже сильно перелякалася собаки, – розповідає священник. – Вона  дуже змінилася після цього, не хотіла гратися з дітьми, ходити до школи, була сумна. Я взяв цю дитину до ікони, ми відслужили молебень, я прочитав молитву на оздоровлення і причастив її. Наступного дня дівчинка вже усміхалася і пішла до школи. А ще цього року на празник у церкву приїхала родина і підійшла з подякою. Виявляється вони вже були у храмі і попросили про молитву Сорокоуст за здоров’я доньки. Кажуть, що за цей час їй значно покращало.

У храмі зберігають історію і спогади про чудодійну святиню, а також свідчення про дивовижні зцілення людей. Переконані, щира молитва перед іконою і віра здатні творити великі дива.

Кожного року 27-28 серпня в селі Ратищі у Свято-Успенському храмі відбувається проща до чудотворної ікони. Віряни з різних куточків України приїздять, щоб поклонитися святині. Також цьогоріч на свято Успіння Пресвятої Богородиці у Ратищах зібралися сотні людей, аби помолитися за здоров’я для себе і рідних, а також попросити миру для України. Село дорожить і цінує чудотворний образ, який оберігає Ратищі і творить дива.

Василина БОГУЦЬКА, фото з архіву храму.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *