Столиця ліжникарства готується до фестивалю

Столиця ліжникарства готується до фестивалю

Укрінформ
У селі Яворів на Косівщині Івано-Франківської області впродовж 20-22 вересня триватиме фестиваль-ярмарок "Барви гуцульського ліжника".

Саме тут зберігся такий прадавній і архаїчний вид ткацтва, як ліжникарство, повідомляє Фіртка

"Метою фестивального дійства є єднання людей в духовно-культурному просторі, збереження, розвиток та популяризація Гуцульщини, зокрема ліжникарства як виду народних художніх промислів, де майстри представляють своє справжнє "барвисте диво", – йдеться в повідомленні.

Під час фестивалю-ярмарку "Барви гуцульського ліжника" можна буде не тільки побачити все розмаїття цих виробів, які стають мистецькими витворами, а й придбати їх для себе.

Читайте також: На "Ярмарку в Делятині" частуватимуть стравами різних країн

Такі заходи, переконані організатори, сприятимуть збереженню та розвитку як гуцульського народного мистецтва, так і української культури загалом.

Нині ліжники виробляють майже у всіх гуцульських селах як на Закарпатті, так і на Прикарпатті. А визнана столиця ліжникарства – Яворів (12 кілометрів від Косова та 115 кілометрів від Івано-Франківська), де традиція ткання ліжників не переривалася, зберегла притаманну цьому виду народної творчості хрестоматійність.

У цьому селі ліжники тчуть чи не в кожній хаті й дорослі, й навіть діти. Біля кожної садиби – мала виставка ліжників. Одні вже готові на продаж, другі – щойно виткані, треті – сушаться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-