Держслужбовців залишиться більше половини: депутати «Слуги народу» прокоментували перезавантаження влади

18:48, 19 сентября 2019
Нардеп Андрій Стріхарський пояснив, що всі зміни мають за мету покращити якість роботи державної служби.
Держслужбовців залишиться більше половини: депутати «Слуги народу» прокоментували перезавантаження влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №1066 про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади, який був ухвалений сьогодні в цілому, викликав чимало запитань та нарікань у держслужбовців.

Запропоновані зміни стосуються обмеження дії законодавства про працю на державну службу, спрощення порядку прийняття на державну службу та звільнення з неї, підвищення відповідальності державних службовців за результати своєї діяльності, усунення зайвих проміжних органів оскарження, при збереженні безумовного права на судове оскарження, запровадження можливості контрактної державної служби та усунення надмірного (на рівні закону) регулювання зазначених суспільних відносин, а відповідні повноваження делегуються Кабінету міністрів України.

Чи не будуть порушені права держслужбовців та як саме парламент планує оновлювати державну службу, «Судово-юридична газета» запитала у народного депутата (фракція «Слуга народу»), члена Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Стріхарського.

«Законопроект №1066 передбачає низку позитивних змін, які мають вплинути на якість роботи державних службовців.

Зокрема, серед головних суттєвих інновацій законопроекту можна виділити декілька особливо важливих.

Наприклад, наразі нормами законодавства визначено, що при ліквідації органу або його реорганізації, а також скорочення посади державної служби не можна звільнити держслужбовця, якщо немає можливості переведення його на іншу рівнозначну посаду. Законопроектом пропонується вилучення цієї норми, і у суб’єкта призначення є можливість прийняття рішення про припинення державної служби у п’ятиденний строк з дня настання або встановлення відповідного факту.

Також наразі є такий досить неприємний та корупційний фактор, як лікарняні. Якщо проти держслужбовця порушена кримінальна справа або щодо нього триває службове розслідування, раптово всі чомусь йдуть на лікарняні. Зараз ми пропонуємо визначений термін завершення дії лікарняного, кінцеву дату непрацездатності того чи іншого держслужбовця. Досить держслужбовцям ховатися за нормами закону, за відпустками, за лікарняними, а треба чесно йти з посади і давати дорогу молодим спеціалістам», — пояснив народний обранець основні тези законопроекту.

Також пропонується створення Єдиного порталу вакансій державної служби, де будуть оприлюднюватися оголошення про проведення конкурсу.

«Це найголовніше в цьому законопроекті, — підкреслив Андрій Стріхарський.  Розпорядником цієї бази буде центральний орган самоврядування. Це має покращити роботу як в цілому держслужби у масштабі країни, так і на місцевих рівнях. Люди наочно бачитимуть, як проходить конкурс на державну службу, а також завчасно будуть поінформовані, на які саме посади планується або вже триває набір». 

Щодо питань, які виникають у держслужбовців, народний обранець вважає, що варто звернути увагу на претензії тих осіб, які мають бажання влаштуватися на державну службу. 

«Чимало молодих спеціалістів, які мають реально вищий рівень знань, досвіду й практики, ніж ті держслужбовці, які працюють 20 років. І це потрібно змінювати. Я вважаю законопроект №1066 цілком прозорим», — зауважив депутат.

«Цей законопроект пройшов експертизу і схвалений до подальшого голосування, тобто відповідає всім необхідним вимогам. Щодо тих осіб, які наразі перебувають на державній службі, то ми готуємо низку програм перекваліфікації, підвищення кваліфікації, і я вважаю, що фахівці з величезним досвідом мають залишитися та й надалі працювати на користь батьківщини. Неможливо ж усіх звільнити, хто ж тоді працюватиме», — пояснив позицію авторів Андрій Стріхарський.  

Також народний обранець підкреслив, що фахові працівники не повинні боятися змін, адже вони будуть лише на краще. «Більше половини тих, хто зараз працює, повинні залишитися. Адже серед них чимало патріотів, людей, які віддали чимало сил та часу своїй роботі. Я особисто вважаю, що працювати у будь-якій сфері повинні фахівці», — наголосив він.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що за оскарження процедури проведення закупівель доведеться платити.

Також ми писали, що суддя Верховного Суду звернула увагу на загрози, які законопроект №1008 несе суддям першої та апеляційної інстанцій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки