19:48 19.09.2019

В "Євросолідарності" розкритикували прийнятий Радою закон про реформу прокуратури

2 хв читати

Народний депутат фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз вважає, що прийнятий Верховною Радою в четвер законопроект №1032 про реформу органів прокуратури створює значні корупційні ризики і ризики зловживання владою.

"Фактично, вся повнота влади з формування кадрового складу системи прокуратури буде зосереджена одноосібно в руках генерального прокурора. Такі необмежені повноваження можуть нести ризик зловживання владою та створення істотних корупційних ризиків", - написала Фріз на своїй сторінці в соцмережі Facebook в четвер увечері.

На її думку, прийнятий законопроект, "де-факто, повертає до життя закриту кастову прокурорську систему". Аргументуючи свою позицію, депутат зазначила, що генеральний прокурор, відповідно до нової норми, не зобов'язаний реєструвати свої накази, які є нормативно-правовими актами, в Єдиному реєстрі Мін'юсту, а це означає, що він "може наказувати все що завгодно і про це ніхто не отримає інформації, тому що сам наказав - сам скасував, ніхто не дізнався".

"Генпрокурор може без конкурсних засад призначати або звільняти скільки завгодно своїх заступників і також їх звільняти. Генпрокурор може формувати спеціалізовані прокуратури, без чіткого визначення - які саме, за якими напрямами і з якими повноваженнями. Скасовано військову прокуратуру, що призведе в умовах війни з РФ до нових викликів і загроз національній безпеці України. Ця новація не враховує стандарти НАТО, які передбачають функціонування системи військової юстиції, зокрема, військової прокуратури, військової поліції і військових судів", - додала Фріз.

Вона зазначає, що законопроект скасовує реформу прокуратури, яка була умовою надання Європейським Союзом безвізового режиму Україні, зупиняє дію закону в частині роботи органів прокурорського самоврядування, скасовує окремі повноваження, зокрема, Ради прокурорів, зупиняє дію закону в частині функціонування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

"Для чого це все? Щоб один з пазурів репресивної машини був дієвим проти всіх, хто заважає створювати авторитарний режим в Україні", - резюмувала Фріз.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 вересня 259 голосами прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №1032, які передбачає реформування органів прокуратури та переатестацію прокурорів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА