Колишній підприємець з Ковеля «засвітився» у резонансній справі про хабарництво в СБУ – 2

20 Вересня 2019, 09:01
7704

Журналісти досліджували, що об’єднує екс-прикордонника та колишнього одіозного співробітника СБУ.

Наші колеги з центру журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту, підтриманого National Endowment for Democracy, нещодавно розповідали про те, як ковельський підприємець Михайло Воробйов з досвідом автомеханіка і прикордонної служби за 5 місяців продав товарів для Нової української школи на понад два мільйони гривень і «закрився».

Читайте також: Колишній підприємець з Ковеля «засвітився» у резонансній справі про хабарництво в СБУ

Михайло Воробйов, як підприємець, був зареєстрований у місті Ковелі на вулиці Шопена. За цією адресою журналісти «Сили правди» виявили добротний маєток на майже 600 квадратних метрів. Як свідчать дані кадастрової карти, земельна ділянка під садибою належить ковельському підприємцю Юрію Рахлінському. А от господинею дому є начальниця управління адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Волинської митниці ДФС Тетяна Рахлінська.


2

І хоча насправді Михайло Воробйов проживає в значно скромніших апартаментах – в одній з ковельських багатоповерхівок, але до цього будинку на Шопена має також причетність подружжя Альони та Юрія Кушнеруків. Про сумнівний бізнес продавця книг, очевидно, їм було добре відомо? Чого б то йому тут дозволили зареєструватися? А, може, то так і спланував хтось…

Альона Кушнерук працює у Ковелі приватним нотаріусом та є донькою згадуваних вище Юрія і Тетяни Рахлінських, пробувала себе реалізувати в регіональній політиці: у 2015 році невдало балотувалася в депутати Волинської обласної та Ковельської міської рад від об’єднання «Самопоміч».

Юрій Миколайович після розвалу СРСР на вулиці Ватутіна (тепер Володимира Кияна) керував великою торгівельною базою «Укрторгбудматеріали», де і тепер господарює уже приватником, був помічником депутата Верховної Ради України IV скликання генерал-майора міліції Віктора Развадовського та керівником міської організації Народної партії Володимира Литвина, балотувався в депутати Ковельської міської ради від цієї політичної сили, але невдало.

Тетяна Володимирівна довгий час працювала на посаді головного інспектора Ягодинської митниці, не раз «горіла» на контрабанді, потрапляючи «на гачок» співробітників СБУ.

Журнал «Корреспондент» за 9 серпня 2008 року писав: «Микола Пелінкевич, заступник начальника митного поста, невдоволений, що інспекторам доводиться працювати на межі своїх сил. «Не можна з дохлої мухи видавити стакан згущеного молока», – буркотить він. Тетяна Рахлінська, головний інспектор митниці, на дохлу муху не схожа. У міні-спідниці і на десятисантиметрових шпильках вона бадьоро рулила процесом. І попереду в неї 12-годинна зміна. «Ми обличчя держави, – каже Рахлінська. – Повинні виглядати завжди добре».

Втім, невдовзі начальство змушене було зняти «обличчя держави» з автопереходу, доручивши паперову роботу в канцелярії головної контори Ягодинської митниці. Подалі, як то кажуть, від «гріха».

Можливо, екс-прикордонник Михайло Воробйов знає екс-митаря Тетяну Рахлінську, чи її зятя Юрія Кушнерука, котрий якось очолював Любомльський міжрайвідділ СБУ? Кажуть, на міжнародному автопереході Юрія Пилиповича ніби прозивали – «ікс-п’ятий»: за маркою «чесно заробленої» іномарки «Х5». У липні 2008 року він опинився в епіцентрі дуже гучного скандалу в системі Служби безпеки України.

У столиці Україні на розширеній колегії СБУ оприлюднили захоплюючий «серіал» про те, як Юрій Кушнерук, зібравши практично весь особовий склад міжрайвідділу спецслужби, виступив з короткою промовою: підсумував зроблене, подякував за виконану роботу і прямо на місці… поділив «капусту». Залишок (чималенький) поклав у барсетку і чесно зізнався підлеглим: «Це – наверх». На цьому місці присутній на перегляді «серіалу» тодішній начальник Волинського управління СБУ генерал-майор Мирослав Василина підхопився з криком: «Це не мені!»…

25 липня 2008-го президентськими указами Мирослав Василина був звільнений із посади начальника УСБУ у Волинській області і переведений до Полтави.

Юрія Кушнерука взагалі звільнили з «органів». Сам він називав це відео «свідомою дезінформацією» працівників внутрішньої безпеки СБУ і стверджував, що свідомо спровокував ситуацію, намагаючись вивести «на чисту воду» людей, які стежили за ним та його колегами.

Наразі колишній «есбеушник» Юрій Кушнерук разом із тестем Юрієм Рахлінським значаться співзасновниками у Ковелі приватного підприємства «Гермес.Ю.А» (основний вид діяльності – оптова торгівля металами та металевими рудами). Зять є кінцевим бенефіціарним власником.

Як йдеться у давньогрецьких міфах, хитрість і красномовство зробили Гермеса не лише богом купців, а й злодіїв. Можливо і в нашій історії у подібних оборудках ділків під прикриттям потреб для «нової української школи» проглядається щось злодійське?

Коментарі
20 Вересня 2019, 12:28
Коли посадки
20 Вересня 2019, 17:40
Весна пройшла,залежати вже пізно. <br/>На цей раз посаду відмінено...)
24 Вересня 2019, 02:48
На кол!!!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024