Новини

Провалені зміни до КПК погіршують права громадян на захист – Алєксєєв

Провалені зміни до КПК погіршують права громадян на захист – Алєксєєв

Запропоновані монобільшістю “Слуги народу” зміни до кримінального процесуального законодавства суттєво погіршують права громадян на захист, а в окремих випадках обмежують право звертатись до суду.

Про це в кулуарах Верховної Ради сказав голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Алєксєєв, передає прес-служба партії “Європейська Солідарність”.

Він наголосив, що оцінює відповідні зміни з позиції не просто правника, а адвоката з досвідом ведення саме кримінальних справ.

“Це все може загрожувати великими зловживаннями з боку правоохоронних органів, бо суд – це можливість публічного розгляду справи, коли прокурор самостійно ухвалюватиме рішення і рік триматиме за ґратами, то це не про корупцію – це про кожного громадянина в селах, в маленьких та великих містах”, – сказав він.

Так, за словами Алєксєєва, відповідно до законопроекту, громадян позбавляють права на оскарження підозри, тоді як зараз кожен, кому вона оголошена, може оскаржити підозру у суді. Він наголосив, що підозра може мати багато негативних наслідків – обмеження і позбавлення волі на певний час, позбавлення права обіймати посади.

“Це позбавляє особу конституційного права звертатись до суду з оскарженням своєї підозри. Це погіршує права громадян”, – сказав народний депутат.

Крім того, як зазначив Сергій Алєксєєв, дискусійна й норма щодо строків пред‘явлення підозри. За чинним законодавством після пред‘явлення підозри слідчий прокурор повинен кожні 2 місяці звертатись до суду і пояснювати, чому він не закінчив слідство за ці 2 місяці і справа не може бути передана до суду. А зараз пропонується, щоб самостійно строком до року пролонгував прокурор, що є позбавленням права на судовий розгляд і погіршує права громадян.

“Є ще одна дуже дискусійна норма. Наразі кожна особа має право заявити клопотання, щоб на суді зачитали повний обвинувальний акт. Це конституційне право особи знати, в чому вона обвинувачується. Зараз це право прибирають, що погіршує також права особи”, – пояснив він.

Водночас Алєксєєв зазначив, що комітет все ж таки врахував одну його правку щодо арешту майна третіх осіб лише на підставі припущення, що ця особа могла знати, що майно набуте незаконним шляхом.

“Могла знати”, вибачте, – це припущення. А ст 62 Конституції говорить, що не може ґрунтуватись на припущенні будь-яке обвинувачення”, – констатував він.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.