В Україні наявні ознаки узурпації влади Офісом президента – Смолій

В Україні наявні ознаки узурпації влади Офісом президента – Смолій

В Україні наявні елементи узурпації влади Офісом президента.

Про це в ефірі “Прямого” розповів політичний експерт Андрій Смолій.

“Встановлення контролю над Верховною Радою, втручання у правотворення – це, по суті, є елементами узурпації влади в Україні і на жаль, чим далі, тим більше ми бачимо, що ця узурпація зростає”, – сказав він.

В Україні втрачають актуальність демократичні інституції, зникає плюралізм думок, зазначив Палій.

Він нагадав голосування у Верховній Раді: більшість приймає ті чи інші закони без урахування позицій опозиційни політичних сил та актуальних правок – “фактично голосує за ті закоонопроекти, які спускалися з Офісу президета України”.

Це і є узурпація влади, коли ні суспільство, ні опозиція, ні журналістське та громадське середовище не мають впливу на процеси правотворення, а це недопустимо для європейської і демократично держави, підкреслив Палій.

Раніше народні депутати фракції “Європейська Солідарність” Ірина Фріз та Вікторія Сюмар відмовились брати участь у засіданні Антикорупційного комітету Ради, на якому розглядались правки до другого читання законопроекту 1029 щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупціі, через грубі порушення парламентаризму.

До того Сюмар зазначала, що монобільшість руйнує основну функцію парламенту, яка полягає в забезпеченні балансу законодавчої і виконавчої влади.

“Найгірше, що сьогодні руйнується система парламентаризму. Парламент – це не просто спосіб легалізації законів “спущених зверху”, – наголошувала вона.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.