Зеленський підписав закон про відстрочення штрафів для власників «євроблях»

Ярослав Вінокуров, фото
Ярослав Вінокуров
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який продовжує пільговий період, протягом якого власників нерозмитнений авто, які перебувають в Україні з порушеннями, не будуть штрафувати.

Відповідні відомості з’явилися на сайті Верховної Ради.

Цим законом тривалість такого пільгового періоду продовжується на 90 днів, до кінця листопада 2019 року.

12 вересня Рада ухвалили закон, який відтерміновує запровадження штрафів за порушення митного режиму перебування машин з іноземною реєстрацією в Україні. За нього проголосувало 284 депутати.

Зазначимо, що попередній період звільнення від штрафів тривав до 22 серпня. Тоді набули чинності наступні штрафні санкції:

  • У разі перевищення строку доставки транспортних засобів до кордону від 20 до 30 діб передбачено штраф у розмірі 85 тисяч грн.
  • Якщо строк перевищено більш ніж на 30 діб, то розмір штрафу сягатиме 170 тисяч грн або конфіскація таких авто.
  • Аналогічні розміри штрафів і при перевищенні строків тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення.
  • Крім цього, передбачено відповідальність за передачу «євробляхи» у володіння або розпорядження іншій особі, а також її використання у комерційних цілях. При такому порушенні доведеться сплатити штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 34 тис. грн.

Після закінчення пільгового періоду податківці встигли оштрафувати 240 власників «євроблях».

Раніше повідомлялось, що у Міністерстві інфраструктури України підтримали ініціативу президента Володимира Зеленського щодо відстрочення введення штрафних санкцій для водіїв авто на єврономерах.

Нагадаємо, 16 травня 236 депутатів проголосували за відтермінування введення штрафів для власників «євроблях». У змінах термін, протягом якого власників «євроблях» не штрафуватимуть, продовжили ще на 90 днів — до 24 серпня 2019 року.

23 листопада 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон, який спрощує процедуру розмитнення автівок, зокрема з європейськими номерами, та закон, який підвищує відповідальність за порушення правил розмитнення автомобілів.

22 лютого 2019 року сплив термін пільгового розмитнення авто на єврономерах, протягом якого зареєструвати автомобіль в Україні можна було зі знижкою у 50%. Протягом «пільгового періоду розмитнили понад 124 тисячі «євроблях». Власники таких авто сплатили до бюджету 7,67 мільярда гривень.

читайте також
Кінець знижки на розмитнення «євроблях» — перші підсумки: план перевиконали в сім разів, розмитнили 1/5 автівок


Поділитися: