В оздоровчому таборі «Вікторія», куди цьогоріч знову заселили дітей, залишилися порушення правил пожежної безпеки. Як повідомили Слідству.Інфо в ДСНС, на території, де відпочивають діти, немає пожежної водойми й не працюють гідранти. 

Два роки тому в цьому таборі під час пожежі загинуло троє дівчат. Після цього на «Вікторію» наклали арешт. Утім, улітку цього року туди знову почали заселяти дітей. Перед цим одеська влада і керівництво «Вікторії» огородили частину табору, де сталася трагедія, і повідомили, що нині там безпечно для дітей. Посадовці запевнили громадськість і ЗМІ, що порушень немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Вікторія: трагедія пустоти

Однак у Державній службі з надзвичайних ситуацій у відповіді на звернення нашої редакції повідомили, що після пожежі міська влада так і не усунула всіх порушень.

«Вікторію» досі не забезпечили достатньою кількістю води на випадок пожежі, йдеться у відповіді ДСНС: «Пожежна водойма та пожежний гідрант не відремонтовані та знаходяться на території, на яку накладено арешт». 

Також Слідству.Інфо повідомили, що в одному з корпусів не перевіряють пожежні крани — у спеціальному журналі обліку немає жодної інформації про перевірки.

«На момент перевірки не проведено технічне обслуговування кранів-комплектів», — зазначили у відповіді на запит. У ДСНС зауважили, що йдеться саме про ту частину території й саме ті корпуси, де живуть діти, і які не перебувають під арештом на час розслідування пожежі. У серпні цього року надзвичайники склали новий припис з вимогою усунути виявлені порушення. 

Слідству.Інфо повідомили в ДСНС, що на території, де відпочивають діти, немає пожежної водойми й не працюють гідранти

Пожежа в таборі «Вікторія» сталася в ніч проти 16-го вересня 2017-го року. На території дитячого закладу зайнявся новозбудований дерев’яний будинок, в якому спали діти. Троє дівчат — Соня Мазур, Настя Кулініч і Сніжана Арпентій — загинули. В закладі, який називали зразковим, не працювала протипожежна сигналізація, а спеціальні резервуари з водою виявилися порожніми.

У вересні 2018 року команда Слідства.Інфо оприлюднила фільм-розслідування про трагедію у «Вікторії». Журналісти знайшли докази розкрадання коштів і численних порушень при будівництві табору, вироки за які ніхто наразі не отримав.

У 2019-му група міжнародних експертів, які провели комплексну незалежну пожежно-технічну та будівельну експертизу табору, встановила, що пожежу спричинив залишений кип’ятильник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Пожежа у «Вікторії»: незалежні експерти встановили причину займання та знайшли грубі будівельні порушення

Попри те, що згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду роботу табору зупинили до повного усунення порушень, у травні 2019-го в Одеській міськраді вирішили цього літа оздоровити у «Вікторії» близько 100 дітей.