У запорізькому суді пролунали нові свідчення проти фермера Бутрименка щодо вбивства спецпризначенців

Чергове судове засідання по справі донецького фермера Миколи Бутрименка, якому закидають причетність до вбивства терористами десятьох спецпризначенців, відбулося в апеляційному суді Запорізької області сьогодні, 20 вересня
 

У запорізькому суді пролунали нові свідч…

Про це повідомляє кореспондент Depo.Запоріжжя.

Продовжилося засідання за апеляційними скаргами по справі Бутрименка, участь в засіданні по відеозв’язку взяли потерпілі з Бахмуту, Маріуполя, Колимиї та Кропивницького. Фермерові, який поки відбувається лише покаранням за фінансування тероризму, закидають пряму причетність до терористичної діяльності, внаслідок якої загинули десятеро українських захисників. Бутрименко разом із адвокатом намагається спростувати, що саме він умисно навів терористів на українських бійців. Утім, нові свідчення, які пролунали сьогодні в залі судового засідання, ставлять під сумнів непричетність Бутрименка до вбивства.

У суді вперше свідчив потерпілий – учасник бою, що стався на території ферми Бутрименка, Олександр Кудрявцев. Військовий свідчив з донецького Бахмуту по відеозв’язку. На важливості його свідчень раніше наполягала представник потерпілих Олена Яркіна. У матеріалах справи є заява начебто Кудрявцева, де він буцімто відмовляються від свідчень. Але ще під час попередніх засідань було заявлено: заяву підроблено, боєць її не писав.

Сьогодні Кудрявцев,  зокрема, заявив, що чув, як Бутрименко телефоном повідомляв комусь щось на кшталт: "вони на місці". Не виключено, що йшлося саме про військових, а повідомлення було адресовано терористам. Бутрименко намагався це спростувати, мовляв, група українських військових відібрала у всіх на фермі телефони. Але Кудрявцев наполягав, що саме Бутрименку телефон було повернуто, адже він жалівся, що у нього хвора дружина, до того ж начебто проявив лояльність до українських військових.

Окрім того, свідок розповів, що терористи напали на них з тилу і, зважуючи на їхні дії, чітко знали, де перебувають українські бійці та техніка. Військовий наполягав, що цією інформацією, окрім Бутрименка, не міг володіти більше ніхто з тих селян, з якими стикалися в цей час бійці.

У суді також доводилося, що Бутрименко намагався вливати на працівників своєю ферми з тим, аби вони дали свідчення на його користь.

Також у суді досліджувалися докази стосовно звинувачень Бутрименка щодо фінансування тероризму. Під час їхнього дослідження закінчився час відеозв’язку з одним із судів, де перебували потерпілі. Було оголошено технічну перерву. Адвокат Яркіна узгодила, що подальше слухання відбуватиметься без них, аби не переносити більше засідання і нарешті поставити крапку у справі. Однак, представник обвинувачуваного Бутрименка заявив, що йому потрібен додатковий час на ознайомлення з новими матеріалами.

Прокуратура та сторона захисту потерпілих заявила протест проти цього. Яркіна назвала це затягуванням справи, однак судді оголосили перерву у засіданні ще на тиждень – до наступної п’ятниці, 27 вересня. Олена Яркіна сподівається, що наступне засідання по справі все ж таки буде останнім.

Нагадаємо, наприкінці липня 2014 року 19 бійців третього окремого полку спецпризначення вирушили на пошуки Юрія Шевцова – льотчика Су-25, який збили терористи. Неподалік селища Латишеве на Донеччині вони зупинилися у місцевого фермера Миколи Бутрименка. Він нагодував бійців і запропонував переночувати у нього. Сам же сказав, що йому терміново треба з'їздити у Сніжне до хворої дружини. За двадцять хвилин Бутрименко повернувся з бойовиками. Були вбиті 10 українських спецпризначенців. Бутрименка було затримано 2016 року, коли він перетнув лінію розмежування. З того часу тривало слідство, Бутрименка обвинувачували за двома статтями: фінансування тероризму та теракт. Але Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав Бутрименка винним лише у фінансуванні тероризму. Фермерові призначили покарання у виді восьми років позбавлення волі, але за законом Савченка, він буде звільнений вже за рік. Прокуратура Донецької області, потерпілі, зокрема, родичі загиблих, оскаржили вирок суду першої інстанції. За статтею "теракт" Бутрименка можна відправити за грати на довічно.

Розгляд скарг розпочався в апеляційному суді Запорізької області 23 серпня. Портал  Depo.Запоріжжя уважно стежить за засіданнями.

Читайте також:

Правосуддя або самосуд: Десятки запоріжців прийшли на суд над фактичним вбивцею 10 українських бійців;

Суд над фермером-терористом Бутрименком у Запоріжжі перенесли на прохання потерпілих;

У Запоріжжі перервали суд над фермером Бутрименком через відсутність зв’язку з Кропивницьким      

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme