16:51, 20 Вересня 2019

У Луцьку відбулося відкриття ювілейної Української конференції з хімії. ФОТО

16 вересня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулося відкриття ювілейної XXV Української конференції з органічної та біоорганічної хімії. Захід присвячено 80-річчю Інституту органічної хімії НАН України та 30-річчю Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені Кухаря В. П. НАНУ.

Про це повідомили відділі зв’язків із громадськістю.

Ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан представив присутнім високоповажну президію конференції: директора Інституту органічної хімії НАН України Віталія Кальченка, директора Фізико-хімічного інституту НАНУ імені О. В. Богатського Сергія Андронаті, директора Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В. П. Кухаря НАН України Андрія Вовка, заступника директора Інституту органічної хімії НАНУ Михайла Вовка, першого заступника генерального директора Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України Валентина Чебанова, завідувача відділу молекулярної структури та хемоінформатики Фізико-хімічного інституту НАНУ імені О. В. Богатського Віктора Кузьміна, завідувача відділу синтезу фізіологічно-активних сполук фосфору Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В. П. Кухаря Олега Колодяжного, а також науковців нашого університету — організаторів заходу — декана факультету хімії, екології та фармації Ларису Марушко та завідувача кафедри органічної хімії та фармації Наталію Сливку.

Ігор Ярославович також зазначив, що загалом у конференції взяли участь понад 160 молодих науковців та провідних вітчизняних і зарубіжних дослідників, які представлятимуть академічні установи, заклади вищої освіти, хімічні та фармацевтичні підприємства. Запланували заслухати понад 60 пленарних та усних доповідей і більше 100 стендових повідомлень, у яких проаналізують тенденції розвитку сучасної органічної та біоорганічної хімії й обґрунтовано їх інноваційний поступ, зокрема спрямований на створення нових матеріалів і речовин для хімічної та фармацевтичної промисловості України.

Ректор відзначив, що надзвичайно приємно, що ювілейна конференція відбувається саме в СНУ імені Лесі Українки, адже наші науковці, зокрема доценти Наталія Сливка, Юрій Осип, Сергій Супронович та ін., плідно працюють в області органічної, біоорганічної хімії та фармації і своїми здобутками роблять значний внесок в освіту України.

Наостанок Ігор Коцан побажав усім продуктивної роботи, нових наукових досягнень, вагомих результатів і приємних вражень від спілкування та перебування на Волині, в Луцьку та СНУ імені Лесі Українки зокрема.

«Ми горді, що у витоків організації конференції брали участь такі визначні вчені, як Андрій Кіпріянов, Олексій Богатський, Леонід Литвиненко, Федір Бабичев, Леонід Марковський, Валерій Кухар та ін. Приємно, що сьогодні серед учасників заходу багато молодих облич, адже пріоритет нашого заходу — знайомити студентів, аспірантів із новітніми досягненнями органічної та біоорганічної хімії й залучати їх до наукової праці», — сказав директор Інституту органічної хімії НАН України Віталій Кальченко

Віталій Іванович також подякував ректорові Ігорю Коцану за гостинно відкриті двері університету для проведення цієї конференції.

Своєрідною «родзинкою» засідання стали пісенні вітання високоповажним науковцям і молодим ученим від лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів і фестивалів Анатолія Корця та заслуженого артиста естрадного мистецтва Українки Олександра Голощука.

Продовжилася конференція пленарними доповідями директора Фізико-хімічного інституту НАНУ імені О. В. Богатського Сергія Андронаті («До 90-річчя пам’яті видатного вченого в області органічної, біоорганічної та супермолекулярної хімії академіка АН УРСР Олексія Всеволодовича Богатського») та завідувача відділу синтезу фізіологічно-активних сполук фосфору Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В. П. Кухаря Олега Колодяжного («Achievements and trends in developments of stereochemistry»).

Захід продовжить свою роботу в бібліотеці СНУ імені Лесі Українки упродовж тижня за такими напрямами:

– актуальні проблеми синтезу.

– структури і реакційної здатності органічних та елементоорганічних сполук;

– сучасні тенденції пошуку і створення нових біологічно активних органічних та елементоорганічних речовин;

– дослідження зв’язку між структурою та біоактивністю органічних сполук.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: