Обсяги інвестицій іноземців у держборг України від початку року зріс у 14 разів

Ярослав Вінокуров, фото
Ярослав Вінокуров
Іноземні інвестори від початку 2019 року збільшили обсяги своїх інвестицій в облігації внутрішньої державної позики України у 14 разів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Наразі у власності іноземців облігації на загальну суму 86,4 мільярда гривень.

«Сьогодні ми спостерігаємо постійне зростання портфелю нерезидентів в гривневі ОВДП. Лише з початку 2019-го року цей показник зріс більш ніж в 14 разів та досяг 86,4 млрд грн», — повідомили у Мінфіні.

У відомстві називають такий результат «проривом» у процесі залучення інвестицій. Там пояснюють, що досягти таких результатів Україні вдалося завдяки зміні підходу до проведення аукціонів з продажу облігацій, збільшення рівня передбачуваності аукціонів та орієнтації на попит інвесторів.

Нагадаємо, що напередодні у Мінфіні провели аукціон з продажу ОВДП, за підсумками якого залучили до бюджету 16,5 мільярда гривень. Дане розміщення уряду є найбільш успішним від початку вересня.

На першому у вересні аукціоні з продажу ОВДП Мінфіну вдалося залучити 1,9 мільярда гривень, а під час попереднього аукціону з продажу облігацій Мінфін залучив до бюджету 1,77 мільярда гривень.

Також нерезиденти рекордно наростили обсяги інвестування в державні облігації України. Крім цього, іноземні інвестори активно скуповують гривні та єгипетські фунти, а також цінні папери, номіновані у цих валютах.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Нагадаємо, що 11 червня Міністерство фінансів України вперше випустило державні облігації терміном на 6 років.



Поділитися: