стрічка

У Рожищенському районі зафіксували рідкісне оптичне явище. ФОТО

21 Вересня 2019, 18:02
2276

Перший місяць осені здивував жителів Рожищенського району різким похолоданням. Після тривалої посухи нарешті пішли дощі.

20 вересня після короткощасного дощу у Рожищенському районі можна було спостерігати рідкісне оптичне явище – подвійну веселку.

Довідково: веселка пов'язана з заломленням і відбиттям сонячного світла у водяних краплях, зважених у повітрі. Ці крапельки по-різному відхиляють світло різних кольорів, у результаті чого біле світло розкладається на спектр. Спостерігач, що стоїть спиною до джерела світла, бачить різнобарвне світіння, що виходить із простору по концентричному колу (дузі).

Найяскравіша дуга (первинна веселка) утворена променями, що зазнали одного відбивання всередині крапель. Радіус цієї дуги становить 42°. Промені, що двічі відбилися від стінок краплі зсередини, утворюють вторинну веселку, радіус якої більший приблизно на 10°. Порядок кольорів у ній зворотний.

Традиційно умовно виділяють сім кольорів веселки: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Цю послідовність легко запам'ятати за мнемонічною формулою, кожне слово якої розпочинається на літеру, що відповідає кольору. Наприклад – Чапля Осінь Жде Завзято, Буде Сани Фарбувати.









Передрук у ЗМІ без дозволу редакції Район.Рожище заборонено.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024