Урядовці з Києва пояснили прикарпатцям, що таке “формула Штайнмаєра” (ФОТО)

Автор: Зелінська Тетяна

07 Жов, 2019 14:27

Поділитись публікацією
Урядовці з Києва пояснили прикарпатцям, що таке “формула Штайнмаєра” (ФОТО)

Сьомого жовтня в рамках програми “Діалоги про Україну” у Франківську пройшла зустріч прикарпатців та місцевої влади із представниками уряду.

Читайте також: Тарифи на тепло для населення не підвищуватимуть до квітня 2024 року - Шмигаль

Перша тема в рамках програми – питання мирного врегулювання на сході України. З прикарпатцями обговорили стратегію влади щодо досягнення миру та захисту суверенітету й територіальної цілісності держави.

Представники уряду розповіли, які кроки для припинення війни будуть здійснені найближчим часом, за які “червоні лінії” влада не заступатиме, що таке “формула Штайнмаєра” та навіщо Україна погодилася на неї, інформує “Галка”.

Мета таких зустрічей – безпосередній діалог влади та суспільства, у результаті якого має бути напрацьована спільна позиція та спільні рішення з важливих питань.

Голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль зазначив, що програма діалогів, ініційована президентом для того, щоб у країні не було прихованих кулуарних домовленостей.

“Ми хочемо рухатися спільно, формуючи разом суспільну думку, бачити й розуміти, куди має рухатися держава. Говоримо нині про “формулу Штайнмаєра” і ті події, які відбуваються на сході України. “Формула Штайнмаєра” – це ні в якому разі не капітуляція. Говоримо про перемогу, про перемогу в гібридній війні. Тут мається на увазі і військові дії, і інформаційне поле, і дипломатична площина”, – каже Шмигаль.

Шмигаль додає, намір президента – вільна Україна у європейському колі держав.

“”Формула” не передбачає ні здачі Криму, ні Донбасу. Діалог сьогодні має дати відчути цілком прозору позицію влади: потрібно зберегти українську вільну державу і перемогти на всіх фронтах. Хочу порівняти останні події в країні з шаховою партією. Коли партія – це війна, а гравець, який знає, як перемогти – наш президент. Він не може відкрити усіх багатоходівок, бо суперник теж слухає. Тому важливо довіряти гравцеві, даючи при цьому поради. Чим ми нині і будемо займатися”, – додає голова ОДА.

Політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв зазначив, у війні можна перемогти тільки тоді, коли всі працюють над перемогою.

“Є військовий фронт, є дипломатичний фронт. Дипломати, як і військові, не розказують всіх своїх заготовок, але без третього фронту – довіри суспільної – не зможуть досягти цілі”.

Макеєв каже – погодження на деякі пункти “формули Штайнмаєра” дасть нарешті змогу провести зустріч у Нормандському форматі.

“На деякі пункти ми погодилися, ми починаємо розведення військ, і далі ми очікуємо, що Кремль буде виконувати свої обов’язки – піти геть з Донбасу. Ми будемо звітувати про те, чого змогли досягти”, – додав Макеєв.

Заступниця міністра оборони України Аліна Фролова розповіла, що передбачає розведення військ на лінії розмежування.

“Розведення військ були передбачені ще Мінськими домовленостями. Зараз ми намагаємося перезапустити цей процес, збільшити відстань між нами і супротивником. Ми хочемо зменшити кількість втрат, адже життя кожного військовослужбовця – це цінність. Розведення зараз – це відступ на один кілометр кожної зі сторін. Потім в зоні розведення працюватимуть органи правопорядку. Далі – розмінування та відновлення інфраструктури. Таке розведення буде відбуватися не раніше, ніж через тиждень, відтоді як припиняться бойові дії на тій території.

Там працюватиме місія ОБСЄ. Загальна протяжність лінії розмежування – 410 км. Спершу передбачається провести розведення військ у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському”, – зауважила Фролова.

Денис Шмигаль ще раз наголосив пункти, якими буде керуватися влада на міжнародній зустрічі: Донбас і Крим – це Україна, українські прикордонники з української сторони кордону, обмін усіма полоненими, дійсні вибори на Донбасі

“Новий закон про особливий статус Донбасу на зустрічі у Нормандському форматі підписуватися не буде. Ніякої капітуляції! Лише повернення миру!”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикарпатські атовці занепокоєні ймовірним відведенням українських військ на Донбасі (ФОТО)