Історичний роман про людину, яка тричі тікала з ГУЛАГу, презентують у Рівному (ФОТО)

Його автор - вихідець з Рівненщини

Петро Воробей

Це роман Петра Вороб'я «Гонитва». Головного героя твору  – вояка УПА Петра Смоляренка – автор списав з реальної людини – Антона Олійника, який народився у 1926 році на хуторі Березина села Друхів ( нині це Березнівскьий район) Рівненщини.

Олійник у 17 років став повстанцем. Спочатку був зв’язковим, потім читав лекції на вишколах упівців, як пропагандист, був керівником юнацтва району тощо. Символом свого життя він обрав кетцаля – священного птаха племені майя, який не живе в неволі, за що й отримав повстанське прізвисько – Індус.

 

У 1947 році був вперше арештований. Його засудили до 25 років радянських концтаборів. Відбував покарання у Мордовії. Тричі з неволі тікав. Василь Стус, який відбував покарання у «Дубравлазі», звідки здійснив свою останню втечу Олійник, за нескореність і любов до волі назвав його Новітнім Кармелюком. 

 

5 жовтня 1966 року Рівненська судова колегія у кримінальних справах винесла вирок - розстріл і конфіскація майна. Антона Олійника розстріляли 6 лютого 1967 року в Києві. 

До речі, автор «Гонитви» Петро Воробей - з Рівненщини. Народився у селі Вільне Дубровицького району. Нині живе у Хмельницькому. Він - журналіст, письменник, лауреат премії ім. Якова Гальчевського – “За подвижництво в літературі й утвердження української державності”, автор історичної трилогії «Заграва», яка отримала першу премію Міністерства культури в літературному конкурсі серед письменників України «Українська революція 1917 – 1921 років».

Презентація нового роману Петра Вороб'я відбудеться у книгарні «Дружба» комунального підприємства «Рівнекнига», що на майдані Незалежності, 5  

у четвер, 10 жовтня, о 15:00. Вхід вільний. 

Тут можна буде поспілкуватися з автором, отримати його автограф.

За інформацією "Рівнекниги"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень