Труба пояснив, навіщо влаштовує допит звільненим з полону українським морякам

Труба пояснив, навіщо влаштовує допит звільненим з полону українським морякам
Роман Труба: Станом на сьогодні допитані не усі моряки
Фото «Главком»

Очільник ДБР визнав, що з допомогою бранців Кремля намагається «накопати» щось на колишніх керівників держави

Очільник Державного бюро розслідувань Роман Труба підтвердив, що слідчі його відомства викликають на допити українських моряків, які були нещодавно звільнені з російського полону, як свідків в рамках провадження щодо можливого порушення закону при плануванні переходу кораблів через Керченську протоку.

 «Ми не розслідуємо дії моряків, ми розслідуємо саме факт скерування кораблів у Керченську протоку», - підкреслив він.

За словами Труби, наразі слідство очікує результатів «важливої експертизи», за результатами якої ДБР зможе швидко дати остаточну відповідь - чи були дії керівництва країни незаконними.

Глава ДБР також уточнив, що станом на сьогодні допитані не усі моряки. «Допити проводяться лише з дозволу медиків», - зазначив він і додав, що деякі моряки зараз перебувають поза межами Києва, у батьків чи родичів, тому просто зараз їхній допит неможливий.

Як повідомлялось, 25 листопада минулого року два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира «Яни Капу» недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування, а після застосували зброю, напавши на українські судна. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу.  Згодом «суди» в анексованому Криму заарештували усіх 24 українських моряків на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачували у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі «35 на 35». Серед українців, які повернулися додому – усі захоплені РФ  у Керченській протоці українські моряки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: