До таємниць Гощанського городища докопалися рівненські археологи

1895 1

Ми у соцмережах:

До таємниць Гощанського городища докопалися рівненські археологи

Унікальною знахідкою увінчалися дворічні пошуки рівненських археологів на давньому городищі в Гощі. Подібних знахідок набереться не більше десятка в Європі, стверджують вони. Про те, що тисячоліттями ховала в собі гощанська земля, розповів керівник експедиції Олексій Войтюк.

Під час розкопок було знайдено артефакти періоду бронзової доби, доби раннього заліза, раннього Середньовіччя та Середньовіччя. На розкопуваній ділянці віднайдено сліди чотирьох об’єктів. Як припускають дослідники, перший — це господарська будівля періоду Х-ХІ століть; другий об’єкт — імовірно, житлова споруда VI тисячоліття до нашої ери; третій — залишки житла ІХ-Х століть. І четвертий об’єкт попередньо датують періодом бронзи, тобто ІІІ тисячоліттям до нашої ери.

Серед уже звичних для археологів фрагментів керамічних і металевих виробів побутового і, можливо, військового чи мисливського призначення цього разу трапилися по-справжньому унікальні знахідки.

Найціннішою знахідкою експедиції є, за словами Олексія Войтюка, поховання з людським кістяком, яке датується, за попередніми даними, 3-4 тисячоліттям до нашої ери і належить до волинсько-люблінської культури. Причому кістяк виявили на глибині всього 50 сантиметрів від нинішньої поверхні поряд із розкопаною торік житловою будівлею. Кістяк належав жінці віком 30-40 років, яка мала хворобу зубів, припускають дослідники.

Олексій Войтюк— Це унікальна, рідкісна знахідка, — розповідає Олексій Войтюк, — На території Європи подібних не більше десяти. Цікаво, що в ті часи не було спеціальних місць для поховань. Померлих захоронювали просто на подвір’ях садиб. Коли ми починали розкопки, то й допустити не могли такої удачі, адже кістяк практично цілий. Для волинсько-люблінської культури було характерним, ховаючи покійників, руйнувати їхні тіла. Це таке ритуальне руйнування, щоб покійник не зашкодив живим. На кістяку ми можемо побачити скрючений хребет, відокремлені ноги. Сказати щось про статус жінки поки що складно. Адже поруч із нею не було знайдено ані знарядь праці, ані прикрас, ані якихось інших предметів. Наразі кістяк забрали на дослідження антропологи в Київ. Потому кістяк поповнить експозицію Рівненського краєзнавчого музею.

За публікацією retrorivne.com.ua


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також