Дружина засудженого в Італії Марківа під стінами МЗС зачитала його листа-послання

Дружина засудженого в Італії Марківа під стінами МЗС зачитала його листа-послання

Українці вимагають у дипломатів прискорити звільнення бранця.

Свободу Віталію Марківу - із таким гаслом у Києві провели сьогодні акцію на підтримку ув'язненого в Італії українського нацгвардійця. Його звинуватили в причетності до вбивства італійського фотографа та його перекладача і засудили до 24 років тюрми. Справа - політична, Віталій - невинуватий - певні цього українці сьогодні прийшли під стіни Міністерства закордонних справ, просити дипломатів узяти справу під свій нагляд, йдеться в ТСН.19.30.

До Міністерства закордонних справ ідуть десятки людей з гаслом "Марківу свободу". Серед них друзі, родичі, побратими Віталія.  Мітингарі обурені вироком італійського суду для українського нацгвардійця. Сьогодні вони просять у дипломатів звернути особливу увагу на цю справу, допомогти адвокатам в усьому, щоб вони подали обґрунтовану апеляцію на вирок. Серед пікетників - дружина Віталія Марківа Діана ледь стримуючи сльози читає листа від свого чоловіка з тюрми. «Я не здамся без бою, не покажу ознаки слабкості, засмучення чи відчаю. Мій дух незламний і я буду стояти до кінця – до перемоги. Я пишаюся, що мені випала честь захищати Батьківщину, бо вважаю, це обов'язок всіх свідомих громадян, бо іншої в нас не буде. Якщо ми здамося, капітулюємо, то ніколи самі собі цього не пробачимо», - читає жінка.

Справу проти свого чоловіка Діана вважає політичною. Як доказ  посилається на текст вироку, який нарешті опублікував суд. Жінка називає його "176 сторінок абсурду та  брехні".  А ще зауважує на окремі тези, наприклад вирази "Безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних" та про "повстанців, які шанують журналістів". Ніби переписано з російських пропагандистських сайтів, вважають пікетники. Віталій Марків – в’язень політичний, також вважає ще до недавна сам політичний в’язень Кремля Олег Сенцов. «Це однозначно політична справа і йому потрібна така ж підтримка, як іншим нашим хлопцям,які знаходяться в тюрмах Донбасу і РФ», - каже Сенцов.

З міністерства  до пікетників виходить  дипломат і переконує, справа Марківа у них на особливому контролі. «Звільнення та повернення в Україну Віталія Марківа – це наша спільна справа і дипломати будуть докладати всіх можливих і необхідних, щоб Віталій повернувся і якомого швидше додому», - кажуть дипломати.

Акція на підтримку ув'язненого в Італії нацгвардійця Марківа відбулась під МЗС у Києві

Акція на підтримку ув'язненого в Італії нацгвардійця Марківа відбулась під МЗС у Києві

Від Міністерства закордонних справ пікетники йдуть до італійського посольства. Люди хочуть пояснити італійцям безглуздість вироку. Що не міг нацгвардієць сам застрелити з автомата журналіста з відстані понад 3 кілометра і віддавати наказ збройним силам обстріляти місце, де був італієць, теж не міг. Зрештою Марків хоч і перебував на горі Карачун поблизу Слов’янська, але навіть не бачив італійського  журналіста у той день. Але з посольства до пікетників сьогодні ніхто не вийшов і плакати, написаних італійською, не прочитав. У дипломатів вихідний.

Кореспондент Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація