Перед обговоренням компромісу з Коломойським, уряд має обговорити повернення виведених грошей – голова ПриватБанку

Ярослав Вінокуров, фото
Ярослав Вінокуров
У ПриватБанку не виключають проведення обговорень між українським урядом та колишніми власниками націоналізованого банку Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим щодо вирішення питання націоналізації банку, однак там очікують, що перш за все уряд обговорить питання повернення виведених з банку грошей.

Про це повідомив голова правління Приватбанку Петр Крумханзл в інтервю «НВ бізнес».

«Я очікую, що, перш за все, уряду необхідно обговорити питання повернення грошей. Після цього може статися інше обговорення», — повідомив Крумханзл.

Він зазначив, що його головною задачею на посаді голови правління є повернення виведених напередодні націоналізації ПриватБанку коштів. З цією метою і ПриватБанк, і Міністерство фінансів, і Національний банк України подають позови до українських та міжнародних судів проти Коломойського та Боголюбова.

Зазначимо, що ПриватБанк — найбільший та найбільш прибутковий банк в Україні. До 2016 року банк належав олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, однак наприкінці 2016 року його було націоналізовано рішенням уряду через ризик банкрутства. Після націоналізації уряд докапіталізував банк, вливши у нього понад 150 мільярдів гривень у формі державних облігацій.

Наразі колишні власники ПриватБанку намагаються оскаржити націоналізацію банку та повернути над ним контроль, в той час як уряд, Нацбанк та сам ПриватБанк через суди намагаються отримати виведені з ПриватБанку напередодні націоналізації кошти.

читайте також
Коломойский проти ПриватБанку: з активів олігархів можуть зняти арешт Американський бізнес Коломойського коштом простих українців: про що говорить новий позов ПриватБанку у США Якщо націоналізацію ПриватБанку визнають незаконною, з нього заберуть 155 млрд грн і визнають банкрутом — НБУ

Нагадаємо, видання Reuters процитувало заступницю голови НБУ Катерину Рожкову. Вона заявила, що обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми ПриватБанку.

Водночас 13 жовтня Рожкова підтвердила, що перемовини з МВФ продовжується, проте вони «уважно слідкують за розвитком ситуації з ПриватБанком».

Під час пресмарафону з журналістами 10 жовтня президент Володимир Зеленський виступив за проведення переговорів з колишнім власником ПриватБанку Ігорем Коломойським щодо майбутнього цього банку та вирішення судових суперечок.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів.



Поділитися: