Російський олігарх Дерипаска добуває в Україні сировину та продає її військовим підприємствам РФ — «Схеми»

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
Фірми російського олігарха з найближчого оточення президента РФ Олега Дерипаски в обхід санкціям видобувають в Україні кварцит та продають його російським оборонним підприємствам для виробництва російської зброї.

Про це повідомили «Схеми».

У травні 2018 року Дерипаску внесли до санкційного списку РНБО. Йому заборонили в’їзд до України, а також заблокували активи на її території та заборонили виводити з них гроші.

У цей перелік потрапили три його підприємства, які «протидіють Україні, забезпечують військову складову поставок в збройні сили Російської Федерації». Серед них московський офіс «Русалу».

Серед компаній, які контролює Олег Дерипаска, журналісти назвали кіпрську United Company Rusal Silicon Limited та її кінцевого бенефіціара Emergofin B.V. Ці компанії під санкції не потрапили.

У СБУ «Схемам» не пояснили, чому до санкційного списку не потрапили кілька дочірніх компаній, які належать російському олігарху.

, фото

«Схеми»

Компанія United Company Rusal Silicon Limited з 2011 року є власником ТОВ «Глухівський кар'єр кварцитів». Компанія видобуває в Сумській області кварцит і вивозить його для оборонної промисловості в Росію.

На офіційному сайті «Кремний-Урал» зазначено, що вони «виробляють кремній з кварциту, який видобувають на Глухівському кар’єрі Баничеського розрізу (Україна), що входить до складу «Русалу». Про співпрацю з росіянами, як з компанією, яка перебуває «під спільним контролем», пише у своєму фінансовому звіті сам кар’єр.

Нагадаємо, у травні 2019 року російського олігарха Олега Дерипаску включили до санкційного списку Ради національної безпеки та оборони України.



Поділитися: