У середу, 16 жовтня, на 84-му році життя помер заслужений винахідник України, колишній начальник СКБ АТ «Тернопільський комбайновий завод» Георгій Микитович Смакоуз.

Як повідомляють Тернополяни, у 1981 році Георгій Смакоуз став лауреатом державної премії у сфері науки та техніки. Чоловіка нагородили за створення конструкції та освоєння виробництва високопродуктивної машини КС-6 для прибирання коренів цукрового буряку. Звання  «Заслужений винахідник України» Георгію Смакоузу присвоїли у 1998 році. Таку державну відзнаку, відповідно до Закону України «Про державні нагороди України», президент вручає авторам винаходів, впроваджених в економічній та соціально-культурній сферах, а також особам, що мають заслуги у розвитку винахідництва, дизайну й ергономіки. За роки незалежності його були удостоєні багато представників наукової еліти країни.

Будучи дитиною, Георгій Смакоуз зустрічався з відомим цілителем Амфілохієм Почаївським. Чоловік часто казав, що жив саме за настановами преподобного, а також стежив за його долею.

Георгій Микитович часто долучався до організації спортивних змагань. Зокрема, започаткував футбольний турнір серед юнаків пам’яті його брата Леоніда Смакоуза, який загинув від рук сталіністів у червні 1941 року в заґратованих камерах Кременецької катівні.