Культура (Вiдео)

Три покоління у графіці: до Чернігова привезли унікальну експозицію столичних художників (Відео)

Затишна атмосфера та живе спілкування. Чимало людей зібралося в Обласному художньому музей імені Галагана на відкриття виставки «Талант у спадок». Тут представлені графічні роботи художників трьох поколінь однієї родини.

«Вони донедавна мешкали всі в Чернігові, але кілька років уже мешкають у Києві. Займаються і творчою роботою, і педагогічною. Вони заснували і ведуть художню студію «Летюча риба». Усі твори – це власність авторів. Але ми сподіваємось, що з часом вони передадуть свої твори і до нашої колекції», — куратор виставки, головний зберігач фондів Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана Світлана Курач.

Раїса Боголюб – найстарша представниця родини. Вона 30 років працювала реставратором, за цей час встигла відновити з півтисячі ікон. Окрім цього, жінка є художником. Саме її картини становлять основу виставки. Серед картин чимало гірських пейзажів і натюрмортів, а також моменти з життя.

«Останнім часом мені подобається спостерігати за людьми та ловити їхній настрій. І коли починаєш писати, то все залишається в таких недомовках, етюдності. От саме недомовки, коли починаєш щось закінчувати, тоді починаєш втрачати те, що хотів там показати», — художник Раїса Боголюб.

Пані Раїса навчила свого ремесла і двох доньок. Їхні роботи також можна побачити в експозиції. Так, одна з доньок, Леся Синиченко, продемонструвала тут серію картин «Мої знайомі тварини». Ними вона проілюструє однойменну книгу для дітей свого авторства. Каже, що на папері зобразила власне бачення тварин.

«Ми всі відпочивали на озері Ісикюль, воно мені і навіяло. Коти сидять і думають про рибу, риби теж про своє думають. Насправді художник про свою роботу не повинен розказувати, глядач сам повинен відчувати. Тут треба ходити і бачити історію, тут багато різних історій у всіх роботах, треба спробувати їх прочитати», — художник Леся Синиченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карусель минулого: атракціон на Валу

Свої картини представили і четверо онуків Раїси Боголюб. Найменші з них презентували творчі доробки особисто.

«Наша бабуся – художниця, і діти ходять до неї вчитися малювати, і ми ходимо до неї. І я намалював із нею ту картину, де людина побула під дощем із собакою. Людина пішла вигулювати собаку, почався дощ, вона витягла парасолю і вигулювала собаку з парасолею», — художник Андрій Гавронський.

«Мені дуже подобається малювати, показувати, щось передавати. Оцей натюрморт я малювала з наших горщиків. Там такі ж квіти були, я намалювала натюрморт», — художник Уляна Гавронська.

Усього на виставці представлені 53 роботи на папері в різних техніках. Протягом місяця виставку зможуть відвідати всі охочі. У музеї кажуть, що за потреби вона може тривати і довше.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button