Новини
Здоров’я

Хмельничани можуть пройти дороговартісне обстеження за рахунок бюджету

З 1 жовтня усі містяни, які мають хмельницьку прописку і направлення від вузькопрофільного спеціаліста, не платять за магнітно-резонансну томографію.

«В поліклініках є спеціально розроблені бланки направлень, які виписує лікар, які підтверджує начальник поліклініки, тобто йде такий подвійний контроль, вноситься запис в електронну або паперову картку пацієнта, з подальшим контролем зі сторони управління охорони здоров’я про використання про використання бюджетних коштів», – пояснює  начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Безкоштовні МРТ-обстеження хмельничани можуть пройти на території міської лікарні. Біля одного з корпусів стоїть трейлер с томографом. Він належить приватному медичному закладу. Саме йому бюджет відшкодовує гроші на підставі безкоштовних направлень від невропатологів, окулістів, ортопедів та інших спеціалістів.

Проходять діагностику люди різного віку – від дітей до пенсіонерів. Найчастіше тут обстежують хребет, суглоби та головний мозок.

Магнітно-резонансна томографія для жителів обласного центру раніше була платною, і лише останні кілька років – безкоштовною. Але старий томограф постійно ламався. Торік на його ремонт з бюджету витратили півтора мільйона гривень. Чергова поломка потягнула б 2,5 мільйона гривень.

За словами Бориса Ткача, апарату – 15 років, він свій ресурс практично вичерпав. Тому було прийняте рішення, підтримане сесією міської ради, про списання цього апарату шляхом продажу. Якщо ж говорити про придбання нового апарату, то економічно вигідніше відшкодовувати послугу приватнику. Новий апарат коштуватиме бюджету від 40 до 60 мільйонів.

На відшкодування вартості МРТ-діагностики хмельничан у бюджеті поки що передбачили один мільйон триста тисяч гривень. За потреби гроші довиділять. За підрахунками медиків, на рік має вистачити 4 мільйони гривень.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS