Британський парламент проголосував за поправку, яка відтерміновує Brexit

Олег Павлюк, фото
Олег Павлюк
Палата громад Великої Британії проголосувала за поправку, яка відтерміновує затвердження угоди про вихід країни з Європейського Союзу.

За відповідне рішення проголосували 322 британських депутати, проти — 306.

Автор поправки — колишній депутат від Консервативної партії Олівер Летвін. Поправка зобов’язує прем'єр-міністра Британії Бориса Джонсона просити відтермінувати вихід Великої Британії з ЄС до завершення всіх законодавчих процедур щодо виходу.

Ухвалений раніше закон, який зобов’язував Джонсона попросити відстрочки Brexit до 19 жовтня включно, мав недопрацювання. Окрім самої угоди, британські депутати повинні проголосувати за закон про заміщення права ЄС положеннями англійського права, інакше 31 жовтня відбудеться жорсткий Brexit. Закон не врахував цей момент і згадував лише про затвердження угоди.

Поправка Летвіна виправляє цей недолік, водночас голосування за угоду Джонсона відкладається до наступного тижня. До 23:00 за британським часом прем’єр-міністр повинен попросити в ЄС відстрочки Brexit.

Джонсон заявив після голосування, що не проситиме додаткової відстрочки в і наступного тижня винесе на голосування необхідні законопроєкти.

Водночас у разі ухвалення британським парламентом усіх необхідних процедур до 31 жовтня відстрочка може бути скасована.

Нагадаємо, 19 жовтня Парламент Британії вперше за 37 років зібрався у вихідний, аби вирішити долю нової угоди про Brexit, якої раніше досягнув прем'єр-міністр Борис Джонсон з лідерами ЄС.

читайте також
Нестача ліків, безробіття та повстанці: таємний прогноз уряду Британії щодо жорсткого Brexit

Раніше парламент ухвалив закон, який зобов’язує Бориса Джонсона продовжити термін Brexit до 31 січня 2020 року, якщо до 19 жовтня (включно) парламент не ухвалить угоду про вихід із ЄС.

Якщо Джонсон відмовиться дотримуватися закону, на нього можуть подати до суду.

Водночас Джонсон раніше заявляв, що не буде просити Європейський Союз про відтермінування Brexit.

23 червня 2016 року у Британії відбувся референдум, який показав, що 52% британців воліють покинути Євросоюз. 29 березня 2017 року Велика Британія офіційно повідомила Європейський союз про свій намір покинути ЄС, запустивши процедуру Brexit. Повідомлялось, що остаточна вартість Brexit для Британії може сягнути 55 мільярдів євро. Цю суму країна виплачуватиме ЄС до 2064 року.



Поділитися: