«Формула Джонсона»: усе, що потрібно знати про нову угоду щодо Brexit

Олег Павлюк, фото
Олег Павлюк
«Формула Джонсона»: усе, що потрібно знати про нову угоду щодо Brexit, фото
Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон виступає під час дебатів про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад, Лондон, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року

EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 17 жовтня затвердили нову угоду про Brexit. Зокрема — компромісне вирішення проблеми прикордонного контролю між Ірландією та Північною Ірландією.

А в суботу, 19 жовтня, угоду на позачерговому засіданні розглядав британський парламент. Парламентарі засідали у вихідний день уперше з 1982 року. Але все ж відтермінували голосування щодо Brexit до завершення необхідних законодавчих процедур.

Зміни до угоди, укладеної в листопаді 2018 року британською прем’єркою Терезою Мей, містяться в 64-сторінковому документі. Змін зазнала й політична декларація, яка не має юридичної сили, але викладає спільне бачення майбутнього британсько-європейських відносин.

hromadske ознайомилося зі змістом обох документів і пояснює нові домовленості між Великою Британією та ЄС.

«Технічний кордон» для Північної Ірландії

Якщо коротко, то досягнута угода багато в чому повторює пропозиції Бориса Джонсона, викладені ним минулого тижня в листі до Юнкера під промовистою назвою «Чесний і зважений компроміс».

Північна Ірландія, таким чином, залишиться в єдиній митній зоні з рештою Сполученого Королівства, але водночас перебуватиме в межах єдиного ринку з Ірландією — членом ЄС. Товари, які вирушають з Англії, Уельсу чи Шотландії до Північної Ірландії, не обкладатимуться митами і не перевірятимуться. Водночас мита не стягуватимуться і з товарів, які виробляються в Північній Ірландії для експорту в Ірландію. Так і запобігатимуть проблемі «жорсткого» кордону на острові Ірландія.

А всі перевірки товарів на відповідність стандартам ЄС здійснюватимуться в місцях їхнього ввезення в Північну Ірландію — тобто, приміром, у портах чи аеропортах.

Фактично це й дає підстави говорити про «технічний кордон», який пролягатиме між Північною Ірландією та рештою Сполученого Королівства. Для північноірландських товарів, що експортуватимуться в ЄС, навіть вводиться окреме маркування — UK(NI).

Дебати про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року, фото
Дебати про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року

EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Нові торговельні угоди

Одна з «фішок» угоди Джонсона, порівняно з угодою Мей, — в тому, що Велика Британія тепер зможе укладати власні торговельні угоди. А все тому, що країна виходить із митного союзу з ЄС навіть на час перехідного періоду.

Уявімо, що США і Велика Британія підписали угоду про зону вільної торгівлі. Тепер британські та американські виробники можуть постачати певні товари за зниженими (чи навіть нульовими) тарифами — але стандарти та мита відрізнятимуться від аналогічних в ЄС.

У Північну Ірландію товари із США постачатимуться так само за зниженими митами й без перевірок. Але якщо раптом там надумають перепродавати їх у ЄС, то будуть і перевірки, і стягнення мит з омпаній, які це робитимуть. При цьому Сполучене Королівство зможе відшкодовувати частину витрат північноірландських компаній на сплату мит.

Усе вищезгадане не стосуватиметься товарів, які люди купують для особистого вжитку, а також інтернет-покупок. Їх не перевірятимуть і митами не обкладатимуть.

І найголовніше — хто ж на практиці робитиме перевірки товарів? Схоже, що британські посадовці, але представники ЄС теж можуть бути присутніми.

Експрем'єр-міністерка Британії Тереза Мей (в центрі) під час дебатів про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року, фото
Експрем'єр-міністерка Британії Тереза Мей (в центрі) під час дебатів про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року

EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

ПДВ, компенсація за Brexit та перехідний період

Оновлений варіант угоди про Brexit також містить кілька нових положень. По-перше, він стосується ПДВ — одного з наріжних каменів спільного ринку ЄС (ПДВ на його території однакові і стягуються за єдиною схемою).

На території Північної Ірландії зберігатимуться такі ж ставки ПДВ, як і в ЄС, але лише на товари. І стягувати їх будуть британські посадовці.

Окрім того, Північна Ірландія залишатиметься в межах Єдиного енергетичного ринку ЄС. Так на острові Ірландія не виникатиме проблем із обміном електроенергією через «невидимий кордон».

Велика Британія також зобов’язалася координувати з ЄС свою політику в сфері захисту довкілля, клімату й прав робітників.

Решта умов з угоди Мей — про права громадян ЄС у Великій Британії та навпаки, а також про виплату Євросоюзу компенсації за Brexit (так званий «divorce bill») — лишилися незмінними. Хіба що зараз стверджується, що сума компенсації може знизитися через те, що вихід відклали на півроку, до 33 мільярдів фунтів стерлінгів із початкових 39 мільярдів.

Перехідний період почнеться з кінця 2020 року і триватиме щонайменше чотири роки.

Окремо слід зауважити про роль законодавчої асамблеї Північної Ірландії — Стормонту — в процесі затвердження перехідних положень. Передбачається, що він наприкінці перехідного періоду (тобто наприкінці 2024 року) проведе голосування за те, чи продовжувати визначені в угоді про Brexit домовленості.

Якщо за продовження положень угоди проголосує проста більшість, перехідний період триватиме ще чотири роки — тобто до початку 2029-го. А аж до січня 2033-го він триватиме в разі, якщо викладені в угоді Джонсона домовленості знайдуть підтримку або понад 50% юніоністів та республіканців Північної Ірландії, або понад 60% усіх депутатів Стормонту — але не менш ніж по 40% від юніоністів та республіканців.

Якщо ж північноірландські депутати висловляться проти угоди, її положення припиняють дію із січня 2027 року.

Є лише одна проблема: Стормонт не збирався із січня 2017 року через корупційний скандал. І невідомо, чи відновиться його робота в найближчі місяці.

Дебати про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року, фото
Дебати про нову угоду щодо Brexit в Палаті громад у Лондоні, Велика Британія, 19 жовтня 2019 року

EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Політична декларація: менше близькості?

Окрім власне тексту угоди про Brexit, який є юридично обов’язковим для сторін, було ухвалено ще й політичну декларацію, яка викладає бачення майбутнього відносин Великої Британії та ЄС. І там також є певні характерні відмінності, порівняно з угодою Терези Мей.

Саме ця політична декларація буде складати основу для подальших британсько-європейських перемовин про майбутні відносини — адже угода про вихід стосується лише перехідного періоду.

Згідно з новою декларацією, торговельні відносини між сторонами повинні бути «амбітними» і ґрунтуватися «на угоді про зону вільної торгівлі» (в угоді Мей — «якомога ближчими»).

Ще одне нове положення, яке активно просував Джонсон, — закріплення «рівних правил гри» у відносинах між Великою Британією та Європейським Союзом. Фактично це означає, що норми ЄС не матимуть прямого впливу на британське законодавство.

читайте також
Нестача ліків, безробіття та повстанці: таємний прогноз уряду Британії щодо жорсткого Brexit До зустрічі у Вестмінстері. Чому пророгацію парламенту визнали незаконною — і як це позначиться на Brexit?


Поділитися: