Глава уряду Каталонії закликав центральний уряд Іспанії до переговорів

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
Глава уряду Каталонії Жоакім Тора закликав центральний уряд Іспанії до переговорів після п'яти днів протестів, що відбулися через ув'язнення каталонських лідерів руху за незалежність регіону.

Про це повідомляє Reuters.

Тора заявив, що радикальні протести не показують мирний характер каталонського руху за незалежність.

«Ми закликаємо виконувача обов'язки прем'єр-міністра іспанського уряду сісти за стіл переговорів», — сказав глава каталонського уряду.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що Тора спочатку повинен засудити протести.

Протести у Каталонії спалахнули 14 жовтня — після того, як Верховний суд Іспанії визнав дев'ятьох каталонських лідерів винними в заколоті й розтраті у зв'язку з організацією референдуму про незалежність регіону у 2017 році. Ще трьох лідерів визнали винними в непослуху, але вони не відбуватимуть тюремне ув'язнення. 

Також Верховний суд видав новий міжнародний ордер на арешт колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

18 жовтня Пучдемон здався бельгійській владі через новий ордер на арешт від Іспанії.

Того ж дня президент Каталонії Жоакім Торра заявив, що домагатиметься нового референдуму про незалежність.

читайте також
Протести в Каталонії: що відбувається та як реагує уряд? «Серед людей панує не ностальгія за 2017-м, а рішучість» — очевидець про протести у Каталонії
  • 1 жовтня 2017 року у Каталонії відбувся невизнаний центральною владою референдум про незалежність від Іспанії. Більшість голосів мешканці Каталонії віддали на референдумі за відокремлення від Іспанії. Іспанська поліція застосувала силу проти прихильників незалежності Каталонії. Жодна з країн світу не визнала референдум.
  • 11 жовтня 2017-го глава уряду Каталонії Карлос Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку.
  • 27 жовтня 2017-го Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши 155 статтю Конституції — у регіоні ввели пряме управління. Після цього Мадрид розпустив парламент та уряд Каталонії.
читайте також
«Найдовша Каталонська незалежність»: дві реальності однієї Іспанії Примара незалежності: що змінилося за рік після референдуму в Каталонії


Поділитися: