Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Сирійські курди заявили про готовність відійти від кордону з Туреччиною

У Сирійських демократичних силах (SDF) повідомили, що підконтрольні їм курдські формування готові піти з так званої «зони безпеки» на північному сході Сирії.

Про це заявив один із керівників SDF Редур Халіл, повідомляє «Радіо Свобода».

За його словами, курдські війська відійдуть на 30 км від турецько-сирійського кордону на ділянці протяжністю 120 км між містами Рас-ель-Айн та Телль-Аб'яд.

Редур Халіл наголосив, що умовою відведення військ є безперешкодна евакуація бійців та цивільних з населених пунктів, що перебувають у зоні бойових дій.

Це перша публічна заява з боку SDF стосовно можливості відходу з нині підконтрольних курдам прикордонних територій.

Раніше міністр оборони США Марк Еспер заявив, що американські військові не братимуть участь в створенні так званої «зони безпеки» на півночі Сирії.

Нагадаємо, влада Туреччини погодилась на пропозицію Сполучених Штатів  призупинити військову операцію  на півночі Сирії.

Турецькі сили призупинять усі операції на 120 годин, а США сприятимуть «впорядкованому виводу» курдських сил.

Раніше Ердоган заявив, що  не збирається вести переговори з сирійськими курдами  та зупиняти військову операцію в Сирії. Ця заяву прозвучала напередодні  візиту до Анкари віце-президента США Майка Пенса.

Нагадаємо, США  вже запровадили санкції проти Туреччини  через наступ у Сирії.

9 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив про те, що  турецькі війська розпочали операцію  «Мирна весна» на півночі Сирії, де розташовані курдські сили. У зв’язку з цим автономний уряд сирійських курдів оголосив триденну загальну мобілізацію.

Офіційно Анкара обіцяє створити на півночі Сирії зони безпеки, але фактично турки хочуть очистити від курдів райони на схід від річки Євфрат, що межують з Туреччиною. У цій зоні зокрема планують поселити частину сирійських біженців, які зараз проживають у Туреччині.

Курди, зі свого боку,  домовились з режимом Башара Асада, що урядова армія Сирії перекине війська на північ країни для протистояння Туреччини.

Курди є союзниками США у регіоні, але президент Дональд Трамп оголосив про вивід американських військ з Сирії. Вони не братимуть участі в операції Туреччини, але й не перешкоджатимуть.

У зв’язку з цим Трампа звинуватили у зраді курдів через те, що він «кинув їх напризволяще». Сам глава Білого дому заперечує це, наголошуючи, що США продовжують підтримувати курдів фінансово та постачають їм зброю.

У своєму Twitter Трамп  написав, що США та Туреччина мають «дуже гарні» відносини, але він застерігає Анкару від будь-яких «необґрунтованих та непотрібних бойових дій», погрожуючи руйнівними наслідками для економіки Туреччини та курсу валюти країни.