стрічка

Ідея великого Луцька: що думають у громадах про об'єднання з обласним центром

11 Листопада 2019, 09:34
Проспект Волі 8859
Проспект Волі

Рішення про можливе об'єднання з Луцьком викликало шок і обурення серед семи ОТГ, які розташовані навколо обласного центру Волині. Громади не розуміють, як робоча група могла вирішити їхню долю не порадившись з представниками об'єднаних громад. Тож голови активно почали проводити опитування серед мешканів ОТГ, аби розставити всі крапки над «і».

Пропозицію щодо об'єднання з Луцьком внесли під час засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області 29 жовтня.

 

Протокол
Протокол

2
Сторінка з протоколу (з сайту Луцької міської ради)
Сторінка з протоколу (з сайту Луцької міської ради)

 

На засіданні опрацювали та заслухали пропозиції щодо внесення змін до перспективного плану та формування територій громад області, які надійшли від Мінрегіону України та народних депутатів, обраних від Волинської області.

Відповідно до змін, Луцьку ОТГ планують збільшити. Зокрема, ідеєю великого Луцька є приєднати до себе Жидичинську ОТГ Ківерцівського району, Липинську ОТГ (без Дернівської сільської ради), Підгайцівську ОТГ (з Хорлупівською сільською радою), Княгининівську ОТГ, Боратинську ОТГ, Гіркополонківську ОТГ, Заборольську ОТГ Луцького району.

Журналістка Район.in.ua розбиралася в ситуації та дізнавалася в голів цих об’єднаних громад, як люди налаштовані в ОТГ, чи хочуть об’єднуватися з Луцьком, чи відстоюватимуть свою самостійність.

 

1
Юрій Семенюк
Юрій Семенюк

 

Голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк зауважив, що жителі проти приєднання до Луцька.

«Ми є самодостатньою громадою, у нас навіть є вилучення коштів. У Луцьку є вилучення, у нас в Підгайцях – теж, і в Боратині теж є вилучення. Якщо Луцьк забере нашу громаду, то вилучень буде більше. А ми вважаємо, що кошти потрібно лишати на Волині. З нового року до нас ще приєднується Романівська сільська рада. Є громади, які не спроможні, то це інша справа, а якщо спроможні, то для чого об’єднуватися з містом. Зараз будемо робити збори сільських голів, бо люди запитують, як так, кілька людей вирішують долю 13 тисяч», – поділився Юрій Семенюк.

 

Олена Твердохліб
Олена Твердохліб

 

«Все у нас спокійно, ми працюємо. На сьогоднішній день ми проводимо опитування серед людей у facebook-групі нашої громади та опитування в сільській раді. Коли рішення в раді приймуть, тоді й щось говоритиму», – наголосила керівниця Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб.

На сесії Княгининівської сільської ради, яка відбувалася 8 листопада, вирішили подати лист в Міністерство розвитку громад та територій України з пропозицією залишити Княгининівську ОТГ самостійним органом місцевого самоврядування без приєднання до Луцької ОТГ.

 

Валерій Боярський
Валерій Боярський

 

Голова Заборольської ОТГ Валерій Боярський розповів, що в громаді до такої пропозиції робочої групи ставляться негативно.

«Ми постійно спілкуємося з людьми, проводили опитування, і люди проти об’єднання з Луцьком. Ми всіма можливими законними методами відстоюватимемо свою самостійність. Будемо проводити збори і вирішуватимемо це питання», – додав Валерій Боярський.

 

2
Ніна Симонович
Ніна Симонович

 

Очільниця Гіркополонківської ОТГ Ніна Симонович зауважила, що в громаді однозначно хочуть бути тільки самостійними.

«Громада так хоче, і ми відстоюватимемо це до останнього. Ми довго йшли до об’єднання, ще року не протрималися. Нам не так легко було створити громаду, щоб так швидко її віддати місту. Ми не здамося. Я вважаю, що нам треба дати можливість показати себе. Закон по добровільне об’єднання ще ніхто не відміняв. Ми здивовані такими пропозиціями в обласній адміністрації. На скільки я знаю, що ніхто не хоче до Луцька з навколишніх громад. Навіщо робити все всупереч нам. Це дуже принизливо по відношенню до людей. Як робоча група до такого додумалася, не знаю. Будемо сподіватися, що громадам дозволять далі розвивати свої села. Не дай бог, це станеться, то місто не бачитиме наших сіл», – зауважила Ніна Симонович.

 

Галина Матвіюк
Галина Матвіюк

 

Жидичинська ОТГ теж висловила свою думку щодо об’єднання з Луцьком. Голова громади Галина Матвіюк розповіла, що по всіх селах ОТГ провели інформаційні збори щодо ситуації, яка може скластися.

«Всі відчули, як бути самостійною громадою. Люди налаштовані так, якщо громада буде фінансово достатньою, то будуть відстоювати інтереси як самостійної громади. Ми ще не знаємо, що буде далі, і чого нам чекати. Протоколу засідання робочої групи я не бачила в оригіналі. Бачила, як і більшість, в мережі facebook. Громада в наступний бюджетний рік входить самостійною ОТГ. Але якщо вкрай не буде можливості функціонувати самостійно, то зі всіх варіантів, які є, ОТГ готова буде об’єднатися з Луцьком. Люди в принципі налаштовані позитивно, щоб існувати самостійно», – наголосила Галина Матвіюк.

 

1
Сергій Яручик
Сергій Яручик

 

Голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик зауважив, що коли оприлюднили можливий перспективний план, то в громаді виник дуже серйозний резонанс серед жителів.

«На сьогоднішній день люди виступають категорично проти такого об'єднання, а хочуть залишитися Боратинською ОТГ. Адже за час об'єднання громада зробила дуже великий крок. Вона має свою стратегію й перспективи розвитку. Люди бачать, як наші села розвиваються. Ми залишили всі заклади культури, освіти й медицини. Сьогоні вкладаємо великі фінанси в розвиток цих об'єктів. Боратинська ОТГ, по показниках Мінрегіону, в цьому й в минулому році займає перше місце. І сьогодні, щоб така громада зникла з карти, напевно, буде таки не правильно», – наголосив Сергій Яручик.

За його словами, мати таку громаду – це вигідно й обласному центру, адже навколо нього мають бути теж потужні громади. Тоді розвиватимуться й громади біля Луцька, і саме місто.

«А наша громада завжди готова йти на співпрацю і реалізовувати спільні проєкти, в тому числі, й з Луцьком. Але ми впевнено себе почуваємо, як окрема територіально-адміністративна одиниця. На сьогоднішній день ми проводимо опитування по всіх населених пунктах, і результати будуть згодом. Проте, за попередньою інформацією, люди хочуть залишитися Боратинскою ОТГ. Моя позиція, як голови, чітка: Боратинська громада має залишитися», – додав керівник ОТГ Сергій Яручик.

 

На жаль, на сьогоднішній день ми не змогли додзвонитися до голови Липинської ОТГ Богдана Гусака, щоб взяти коментар. Тож не знаємо, яка ситуація в цій об'єднаній громаді.

Радниця з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан в коментарі Район.in.ua пояснила, що відповідно до чинного законодавства, зміни до перспективного плану вносять за поданням органів місцевого самоврядування, яке надсилають в обласну державну адміністрацію на розгляд робочої групи. Після цього робоча група має внести пропозиції і подає їх на розгляд постійних комісій в обласній раді. Тоді ж депутати облради голосують за схвалення перспективного плану. А потім його подають до Кабінету міністрів України. Він переглядає перспективний план на спроможність громад, і тоді ж затверджує його.

Відповідно до останнього перспективного плану, у Волинській області 73 об’єднані територіальні громади, які схвалив Кабмін. А Волинська обласна рада схвалила перспективний план з 75 громадами. Тобто дві громади, Мар’янівську (Горохівський район) та Війницьку (Локачинський район) Кабінет міністрів не затвердив у лютому 2019 року.

 

Оксана Урбан
Оксана Урбан

 

«Об’єднати спроможні громади можливо. Досвід такий є. ОТГ мають таку ж назву, як сільська, селищна чи міська громада. Єдине, що в них нові повноваження, вони перейшли в прямі міжбюджетні зв’язки, але якщо вони проявляють добровільність, то можуть об’єднатися. Якщо захочуть залишитися самостійними громадами, то вони мають на це право», – зазначила радниця з децентралізації Оксана Урбан.

За словами радниці, в межах Закону «Про добровільне об’єднання громад», допоки принцип добровільності зберігся. Але в 2020 році говорять про те, що він закінчиться, і ті громади, які не об’єдналися добровільно, об’єднають примусово згідно перспективного плану. Тому що в 2020 році вибори мають відбутися на новій адміністративно-територіальній основі.

Анна МАНЮХІНА

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024