Джек Ма: «Розумними людьми керувати набагато складніше»

Джек Ма: «Розумними людьми керувати набагато складніше»

Засновник Alibaba – про мрії, освіту, бізнес та ціну успіху

Этот материал также доступен на русском языке
Джек Ма: 	«Розумними людьми керувати набагато складніше»
Фото: 4td.fm

Найбагатший китайський бізнесмен, засновник Alibaba Джек Ма виступив сьогодні, 8 листопада, як спікер на Київському міжнародному економічному форумі, а також провів лекцію в Unit.City. Mind відвідав обидва заходи і вибрав найцікавіші висловлювання мільярдера.

Про невеликі компанії

Я створив занадто велику компанію, яку неможливо зупинити. Тепер би я створював менше. Маленький бізнес також дає великі можливості.

Коли ваша компанія – лише маленький трактор, не намагайтеся поставити туди надпотужний двигун від Boeing 747. Тому що це не проблема компанії Boeing, це ваша проблема.

Маленькій компанії потрібно думати про себе, про розвиток і плани. Важливо не дивитися на величезні компанії, не конкурувати з приватним сектором. Коли я був молодим, то боявся Microsoft і вирішив фокусуватися на собі. Тепер вони бояться нас.

Як підприємці ми віримо в майбутнє. Якщо там (у майбутньому) не буде мене, буде інший. Якщо я не можу передбачити майбутнє, знайду того, хто може. Якщо чогось не знаю, знайду когось розумнішого. Головне, менше переживати, більше робити.

Про причини здаватися

Єдиний спосіб, коли ви можете скласти руки, – це велика поразка. Якщо ви не здаєтеся, це помилка. Помилки – це завжди ресурс.

Про менторство

Я був учителем. Я нічого не знав про технології, про бухгалтерський облік тощо. Як учитель я знав – кращий спосіб знайти хороших учнів – знайти однодумців. Це повинні бути розумні люди, навіть розумніші за вас. І ви повинні в них вірити. Протягом 20 років існування компанії я намагався бути хорошим учителем на своєму посту. Я називаю себе CEO Chief Education Officer – головний освітній директор.

Про штучний інтелект

Ми використовуємо власний мозок на 7%. Ми не можемо створити машину, яка вб'є людину. Штучного інтелекту не варто боятися. У людини є серце, у машини його немає. Це головне, що потрібно пам'ятати.

Про режим роботи

Якщо ви хочете мати гарне майбутнє, хочете бути успішним, вам потрібно багато працювати. Всі люди, які стали хорошими фахівцями у своїй галузі, багато працювали для цього. Коли я приймаю душ – я думаю, коли я в туалеті – думаю, на пробіжці – думаю. Я ніколи не перестаю працювати. Не вважаю проблемою працювати 10–15 годин на день, якщо робота дає задоволення.

Коли я був маленьким, то думав, що коли-небудь стану великим босом, буду курити сигару і дивитися фільм, бізнес буде легким. Зараз моя компанія набагато більше. Я більше зайнятий, у мене більше проблем, тому насолоджуйтеся, поки ви маленькі. Велика компанія означає не більше грошей, а більше відповідальності.

Про освіту і креатив

Важливо бути креативним і творчим. Важливо вчитися в університеті. Але кожен день ми вчимося на помилках, у спілкуванні, у житті. Це робить нас інноваційними. Не треба боятися роботів.

Багато грошей вкладають в університети і магістерські ступені. Важливо вкладати в садки і початкову школу. До 12 років важливим є малювання, спорт, гуртки. Ми ж не робимо з дітей роботів. Важливо знати, де можна використовувати знання.

У минулому столітті ми створили багато розумних людей, тепер час створити мудрих. Треба заглянути в себе, зрозуміти себе всередині. Розумні люди знають, чого хочуть. Мудрі – чого не хочуть. Найнебезпечніше – не штучний інтелект, а жадібність. І атомні бомби.

Про співробітників

Я не люблю приходити на зустрічі у великі компанії та обговорювати конкуренцію, доходи. Мені більше імпонують люди, які займаються наукою, і з ними ми обговорюємо мрії, говоримо про надії. Я вважаю, що суспільство – це про людей. У моїй компанії Alibaba ми віримо, що всі наші продукти зроблені для людей, у першу чергу для наших співробітників. Якщо їм добре, то вони вироблятимуть відмінні продукти.

На першому місці в нашій компанії – клієнти, на другому – співробітники, і тільки на третьому – акціонери. Якщо співробітники щасливі, якщо вони працюють над поліпшенням своїх знань і навичок, над якістю продукту, то результат буде відмінним. Тому більшу частину коштів ми інвестуємо в людей і намагаємося створити певну культуру, яка дозволяє надихати людей і давати їм те, що їм потрібно.

Дуже просто керувати групою тупих людей, розумними керувати набагато складніше. Але я б хотів, щоб Alibaba нагадувала зоопарк з різними видами тварин, а не курячу або свинячу ферму.

Якщо ваші люди не розвиваються, не думайте, що ваші продукти будуть поліпшуватися.

Це те, у що я вірю.

Про мрії і мотивації

Дуже важко переконати жінок повірити у вашу мрію, чоловіків – дуже легко. Але чоловіки змінюють свою мрію дуже швидко, жінки вірять вам і слідують за вами. Що я роблю в цій ситуації? Я не хочу, щоб люди вірили мені. Це дуже складно і може призвести до вигоряння. Я хочу, щоб ми вірили в одні і ті самі речі разом. І це працює. Коли у мене занепад сил, вони мене мотивують, і навпаки. Я дуже вдячний своїм людям. Ми постійно ростемо і збільшуємо дохід. Що надихає нас? Кожен день ми отримуємо багато листів від вдячних клієнтів. Вони дякують за те, що наша компанія допомагає їм.

В одному із закладів я отримав рахунок з невеликою припискою: «Спасибі, Джек. Ми знаємо, що ви заробляєте гроші, але ми б хотіли оплатити рахунок за вас». Це те, як працює натхнення. Нам дякують за те, що ми робимо для людей. Їхнє щастя – ваше щастя. Це і є мотивація.

Про бізнес

Кремнієва долина – це гарне місце для інновацій. Але я хотів би відзначити одну деталь, про яку варто було б замислитися молодим людям. Мені не подобається те, як відразу ж створюються компанії для продажу. Ми створюємо бізнес, який повинен працювати якомога довше. І в цьому випадку підхід до організації бізнесу відрізняється. Перед тим як створювати компанію, подумайте, яку цінність вона може принести людям. Якщо ви відкриваєте ресторан, як зробити, щоб гості насолоджувалися їжею.

Своїй старій команді я розповідав, що мене хвилює, у що я вірю і де бачу можливості та ризики. Я провів багато часу, спілкуючись із клієнтами. Більшість же людей витрачають час на те, щоб спілкуватися з інвесторами. Не робіть цього. Інвестиції неможливо залучити на тривалий термін, оскільки в інвесторів немає своїх грошей. Вірте своїм людям, вірте клієнтам і прислухайтеся до їхніх побажань. Це те, як я дію. Я вважаю, що у вас має бути не тільки сильна впевненість, а й уміння змінюватися.

Зараз Alibaba – дуже успішний бізнес, але якщо через п'ять років компанія залишиться такою самою, значить, щось йде не так. Якщо ви хочете зробити свою компанію більшою, спочатку потрібно зробити її хорошою. Що потрібно хорошій компанії? У співробітників є єдина мета, вони багато працюють і вирішують проблеми споживачів, отримують гарні відгуки.

Про успіх і помилки

Я люблю вчитися на помилках інших людей. Я роздруковую кейси для всієї своєї команди і пояснюю, чому в цієї компанії не вийшло. Ми не знаємо, який шлях привів би компанію до успіху. Але ми точно знаємо, що робити не потрібно. Я постійно вивчаю чужий досвід. Навіть сьогодні, коли мені кажуть про успіх певного бізнесу, мені це нецікаво. Бо його власники знають те, що я можу ніколи не дізнатися. Але я дуже хочу знати, чому не вийшло: компанія була затиснута у своїй концепції, рішення приймалися дуже обережно, погано працювали з менеджментом, залучили відразу багато грошей.

Багато хто думає, що бізнес вмирає через брак грошей. Але до цього призводить велика кількість грошей, через що бізнесмен починає робити помилки. Я ніколи не інвестую гроші в людей, які говорять: «Джек, якби у мене було $5 млн, я був би успішним». Ні. Не вірте таким людям. Або людям, які кажуть, що не можуть домогтися успіху через конкурента, – вони безнадійні. Шанси є у тих людей, які визнають свої помилки.

Про шляхи Ма

Люди кажуть, що у мене прекрасне бачення. І часто запитують, як ви відкрили Alibaba, Alipay, логістичний бізнес. Я створив Alipay, оскільки без нього помре Alibaba. Якщо у мене не буде логістики, то помре Alipay. Якщо у мене не буде хмарною технології Alibaba Cloud, клієнти не зможуть користуватися нашими сервісами. Ми створили всі ці сервіси, оскільки вони були необхідні в роботі. Якщо у вас будуть гроші – у вас будуть технології і ноу-хау. Ми уважно дивимося в майбутнє і переживаємо так само, як й інші. Але одне я знаю точно: якщо у Джека Ма не вийде, вийде у когось іншого.

Ми постійно боремося за виживання, незважаючи на великий розмір компанії. Ми недостатньо сильні зараз. Хочу навести один приклад. Коли Alibaba і еBay тільки почали конкурувати, мої люди принесли книгу: «E- маркетплейс. Як еBay переміг Yahoo». Так, книгу. Я відразу ж викинув її у смітник, бо якби я прочитав цю книгу, пішов би по їхніх слідах. Я б хотів, щоб колсь вийшла книга про те, як Alibaba переміг еBay. Життя – цікава річ. Невже всі, хто прочитав у книзі історію успіху компанії, став успішним? Ні. Ви і ваша команда унікальні, тому варто вчитися на помилках інших і постійно працювати. Ось що я роблю.

Про головні орієнтири

Підприємці мають бути готові до постійних відмов. Чому люди повинні вам допомагати? Люди не повинні вам допомагати, це трапляється рідко. Не вірте експертам, вони говорять про вчорашній день, але ніяк не про завтрашній. Ви самі є експертами. У нас є великі мрії, які починаються з невеликих справ.

Ми повинні бути реалістами і думати про те, як вижити. Ми також потребуємо реформи освіти. Освіта повинна навчити людей стати більш людяними. Але водночас бути інноваційними, конструктивними. Це ті речі, які роботи ніколи не зможуть робити.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло