Чи зможуть іноземці і росіяни купити українську землю: у Рівному розповіли про земельну реформу

У межах програми команди президента «Діалоги про Україну»

Виступає Тарас Висоцький

На зустріч з рівнянами приїхали заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, який, до речі,

з села Кунин Здолбунівського району,

та уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко. Вони хотіли обговорити з рівнянами законопроекти, які стосуються земельної реформи.

Так, Тарас Висоцький пояснив, що ціль земельної реформи –

надати людям право розпоряджатися своєю землею, створити економічні стимули для розвитку аграрного сектору і побороти тіньовий обробіток землі.  

Але реформа – це не тільки ринок землі і обіг сільськогосподарських ділянок, додав Роман Лешенко: 

Це питання антирейдерства, дерегуляції, передачі землі з державної у комунальну власність, виконання тих обіцянок, які стосуються децентралізації, причому зробити це треба на законодавчому рівні, а не на рівні постанов Кабміну.

 

Також реформувати - це навести лад в геокадастрі, наповнити базу геоданими всіх ділянок в країні, перевести все максимально в електронну форму. Тобто це - максимальна діджиталізація, електронізація і максимально прозора система обліку всіх ділянок.

 

До того ж, розпоряджатися ділянками мають громади на місцях, а держава – виконувати лише сервісну роль.

Ліворуч - Роман Лещенко, праворуч - Тарас Висоцький

Про те, чи зможуть селяни викупити свою землю, Тарас Висоцький розповів, що їм держава перебачила кошти на компенсацію відсотків за кредитами:

Уряд заклав у бюджеті 4 мільярди гривень на компенсацію на рівні облікової ставки НБУ по кредитах. Тобто щоб забезпечити фермерам, селянам доступний фінансовий ресурс. Кінцева вартість буде 3-5% не більше. Це по-перше.

 

А друге: в законопроектах чітко зафіксовано переважне право орендаря. Тобто ті, хто уже зараз працює, перш за все, саме вони матимуть право викупити.

Послухати про земельну реформу у залу Будинку профспілок у Рівному прийшло чимало людей

На питання, чи не скуплять землю в Україні іноземці, Тарас Висоцький відповів, що у депутатському законопроекті, який прийнятий за основу комітетом Верховної Ради, чітко передбачено, що

до 2024 року купувати землю зможуть лише ті юридичні особи, де бенефіціарами є українці, і які понад три роки працюють в межах чинних договорів оренди. Так само не зможуть купити українську землю громадяни Росії, як представники країни-агресора.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень