Уряд Польщі пішов у відставку

Уряд Польщі пішов у відставку

Фото: Mateusz Morawiecki / Facebook

Правляча партія не має більшості в Сенаті.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про відставку свого уряду. Це він зробив під час першого засідання новообраного Сейму. На цій посаді Моравецький був останні два роки.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Виступаючи перед депутатами нового скликання, глава уряду підбив підсумки двох років свого правління.

Раніше депутати вибрали на пост маршала, тобто спікера Сейму, представницю керівної партії "Право і справедливість" Ельжбєту Вітек. Вона здобула 314 голосів, з яких 235 - голоси її політичної сили.

Також 12 листопада відбулося перше засідання верхньої палати парламенту, Сенату.  Відкриваючи його, президент Польщі Анджей Дуда підкреслив, що верхню палату парламенту ліквідувати не можна. Він зазначив, що Сенат є дуже важливим фактором політичних дебатів.

"Сенат часто є місцем професійної рефлексії, – сказав президент, вітаючи сенаторів із 62-відсотковою явкою. - Дивлячись на історію нашого парламентаризму протягом 500 років, Сенат завжди був тоді, коли Польща була вільною та незалежною державою. Нехай цей сенат так і залишається, тому що він передусім є символом держави, а також дуже важливим фактором політичних дискусій".

Звертаючись до розподілу мандатів у Сенаті, Анджей Дуда заявив, що цілком можливо, що це буде "складний сенат".

"У Сенаті немає однозначної більшості. Напевно, багато з цих дебатів будуть цікавими і заслуговують на те, щоб їх взяти до відома", - сказав Дуда.

Сенатори, пов'язані з опозицією Сейму, мають 51 мандат, тоді як правляча "Право і справедливість" - 48 сенаторів.

Чого очікувати Україні після парламентських виборів у Польщі

Чого очікувати Україні після парламентських виборів у Польщі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація