Очільниця Сенату Болівії обійняла місце Ево Моралеса

Очільниця Сенату Болівії обійняла місце Ево Моралеса

Фото: Associated Press

В країні утворився "вакуум влади".

Очільниця Сенату Болівії Жанін Аньєс зайняла посаду тимчасового президента країни.

Таку заяву вона зробила у Конгресі попри відсутність кворуму для призначення її на законодавчому рівні, оскільки засідання бойкотували сенатори від лівої партії колишнього президента Ево Моралеса, передає Al Jazeera.

За словами сенаторки, вона займає посаду, оскільки Болівія не може перебувати у "вакуумі влади".

"Через повну відсутність  президента та віцепрезидента ... як керівниця Палати сенаторів я негайно приступаю до виконання обов'язків президента, як передбачено в конституційному порядку", - сказала під оплески Аньєс. 

Наразі незрозуміло, чи вдасться цим вгамувати заворушення у столиці Ла-Пасі та інших містах, які виникли після обрання Моралеса на четвертий термін. Відео у вівторок показали, що поліція бореться з прихильниками Моралеса в місті Кочабамба та арештовує протестувальників, які закликають до громадянської війни.

Ево Моралес назвав заяву Аньєс "найбільш хитрим та підступним ударом в історії".

"Права сенаторка називає себе очільницею Сенату, а потім тимчасовим президентом Болівії без законодавчого кворуму, оточеною групою співучасників і яка підтримується збройними силами та поліцією, які репресують людей", – написав експпрезидент у Twitter.

Нагадаємо, президент Болівії Ево Моралес подав у відставку. Це сталося на тлі скандалу зі звинуваченнями у підтасовуванні результатів президентських виборів. Подати у відставку Моралеса закликали глава болівійської армії та шеф поліції. Міжнародні спостерігачі також заявляли про маніпуляції на виборах.

Раніше Моралес погодився провести дострокові вибори у відповідь на протести, викликані підозрою у фальсифікації результатів виборів з боку чинного президента Ево Моралеса. Громадяни країни вимагали переглянути результати першого туру президентських виборів, відставки президента, змінити виборчу систему.

Президент Болівії Ево Моралес повідомив про відставку та втік з країни

Президент Болівії Ево Моралес повідомив про відставку та втік з країни

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація