Після 231 мільйона відсотків інфляції та десятиліття без вітчизняних грошей у Зімбабве ввели в обіг власні долари

За один долар США в обмінниках дають 361 зімбабвійський долар.

У Зімбабве запустили грошову реформу. 12 листопада в обігу з'явилися зімбабвійські долари. Місцеві гроші представлені купюрами номіналом у 2 і 5 доларів, а також монетою в 2 зімбабвійські долари.

Власну валюту в Зімбабве скасували 10 років тому – після того, як інфляція в країні 2008-го сягнула 231 млн відсотків. Тоді в країні на десятиріччя дозволили користування іноземними валютами - доларами США, євро, британськими фунтами стерлінгів і валютами сусідніх африканських держав. У Зімбабве не було класичних паперових грошей, їх заміняла спочатку валюта зарубіжних країн, а потім спеціальні розрахункові облігації Центробанку Зімбабве. Про це передає ТАСС.

У червні Резервний банк відновив обіг в країні зімбабвійського долара і заборонив використання іноземної валюти. При цьому курс зімбабвійського долара, який отримав офіційну назву RTGS (валовий розрахунковий долар у режимі реального часу) був встановлений на паритетному рівні з доларом США.

Водночас згідно з підрахунками Міжнародного валютного фонду, в жовтні інфляція досягла в Зімбабве 300%. Так, за один долар США зараз в обмінних пунктах дають 361 зімбабвійський долар.

Глава Резервного банку Зімбабве Джон Мангудья зазначив, що введення в обіг нових банкнот зімбабвійського долара і монет є "останнім кроком до відновлення національної валюти". Наявні в Зімбабве види готівкових паперів, включаючи облігації, бонди і боргові розписки ЦБ, будуть поступово вилучатися.

Перед одним з провідних банків в столиці країни Хараре зранку у вівторок вишикувалися довгі черги в основному з людей похилого віку, які намагалися зняти готівку новими грошима. Хоча було введено обмеження - не більше 150 зімбабвійських доларів в одні руки, - нові гроші швидко закінчилися, і вкладникам порадили знову прийти в найближчий четвер, передала телерадіокорпорація SABC.

Ексочільник Зімбабве Роберт Мугабе помер у віці 95 років

Ексочільник Зімбабве Роберт Мугабе помер у віці 95 років

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація