Селище замість «смт»: чому в Іваничах хочуть змін

14 Листопада 2019, 17:25
1675

Іваничі прагнуть зробити селищем, забравши приставку «селище міського типу», адже такої одиниці у системі адміністративно-територіального устрою України взагалі не існує.

Про це 14 листопада перед початком засідання сесії Іваничівської селищної ради розповів голова громади Федір Войтюк, – інформує БУГ.

Як зазначив очільник громади, радянська територіальна одиниця «селище міського типу» продовжує існувати в незалежній Україні попри те, що в діючій Конституції вже немає і згадки про цей термін.

Немає цього терміну і в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 1 якої визначено адміністративно-територіальні одиниці.

«Стаття 133 Конституції України говорить про те, що система адміністративно-територіального устрою нашої держави складається з Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, районів в містах, селищ і сіл», – зазначив Федір Войтюк.

Тому «смт» потрібно змінити на селище. І цей процес в Іваничах вже ініційовано. Як пояснив очільник Іваничівської громади, процес розгляду зміни статусу Іванич довготривалий. Тепер дане питання повинна розглянути районна влада, потім – область, а далі – на державному рівні.

Якщо Іваничі стануть селищем, то може збільшитися кількість субвенції, яка надходить із державного бюджету. Через те, що Іваничі вважають містом, а не селищем, говорить Войтюк, нині надходить менша держсубвенція, ніж, наприклад Павлівці.

Читайте також: Стало відомо, хто очолить «Центр культури, дозвілля та спорту» в Іваничах

1


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39