Комплаєнс-культура – це musthave: про що говорили на бізнесовому форумі у Луцьку

14 Листопада 2019, 17:43
2600

У Луцьку відбувся регіональний семінар «Комплаєнс у трудових відносинах. Практичні інструменти усунення корупційних ризиків», на якому зустрілися представники влади, бізнесу і громадськості.

Він пройшов 13 листопада у конференц-залі підприємства Modern-Expo. Модерувала захід телеведуча Галина Падалко.

Такий захід – не поодинокий. Він відбувається і в інших містах України. У травні 2017 року UNIC (Українська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу) спільно з програмою розвитку ООН в Україні започаткувала щорічний Тиждень ділової доброчесності. Це серія заходів для залучення широкого кола представників бізнесу, уряду, неурядових організацій та ЗМІ для вивчення та плекання доброчесності бізнесу в Україні.

Почала захід Юлія Врублевська, проектна координаторка UNIC, яка подякувала партнерам, завдяки яким семінар відбувся. Далі виступив Андрій Литвиненко, заступник генерального директора з операційної діяльності Modern-Expo. Він розповів присутнім, чим для його компанії є комплаєнс і показав невелике відео про Modern-Expo.


 

Далі перед присутніми виступила  заступниця голови облдержадміністрації Світлана Мишковець. Вона говорила про корупцію та  роль держави в управлінні комплаєнс-ризиками.

«Головний ризик для вітчизняної економіки загалом та іноземних інвесторів зокрема – корупція. І це ж не лише хабарництво і шахрайство. А й рейдерство, корпоративні змови, зловживання монопольним становищем, «клановість» економіки, недобросовісна конкуренція, приховування податків, тіньовий ринок зайнятості», – зазначила посадовиця.

Перший заступник луцького міського голови Григорій Недопад зазначив, що детінізація бізнесу – одне з основних завдань влади. Зокрема, згадав нещодавню провокацію від луцьких перевізників, які виступили проти запровадження безконтактної плати за проїзд.  

Голова Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців і заступник голови Федерації роботодавців України Володимир Цибульський наголосив, що запровадження системи і правил комплаєнсу сьогодні в світі є надзвичайно затребуваними.

«Наприклад такі компанії як Volkswagen, МAN та інші, які є партнерами заводу SKF, вимагають переставити підтвердження того, що на заводі є політика комплаєнсу і менеджери з комплаєнсу. Це, перш за все, дотримання законодавства, правил і стандартів, соціальна відповідальність бізнесу, дотримання трудового законодавства, «білі» зарплати, офіційна зайнятість та прозорість ведення бізнесу», – зазначив Володимир Цибульський.

Також виступали на форумі: начальник управління Держпраці у Волинській області Ростислав Стасько, генеральний директор ПрАТ «СКФ Україна» Богдан Волчок, директор ГО «СВІДОМІ» Тарас Шкітер, інспектор Ради бізнес-омбудсмена Олена Куцай, радник та адвокат Леонід Гілевич.







 

Довідка. Комплаєнс – (англ. compliance – відповідність) – це здатність компанії відповідати нормам та правилам, як зовнішнім, так і внутрішнім. Бути відповідальним за ведення бізнесу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024