Новини

Ми готуємо фундаментальні поправки до закону про ринок землі, які знімуть закладені ризики – Герасимов

Ми готуємо фундаментальні поправки до закону про ринок землі, які знімуть закладені ризики – Герасимов

Фракція “Європейська Солідарність” підтримує запровадження цивілізованого ринку землі в Україні. Але той документ, який був проголосований у першому читанні у середу, не має нічого спільного з законом про ринок землі.

Про це заявив співголова фракції “Європейська Солідарність” Артур Герасимов, передає пресслужба партії.

“Європейська Солідарність” була, є і буде за цивілізований ринок землі. Але ми завжди читаємо те, що голосується. І те, що голосувалося вчора, законом про ринок землі назвати не можна. Саме тому до другого читання ми будемо дуже ретельно готувати серйозні поправки. Для того, щоб виправити фундаментальні недоліки в цьому законі”, – повідомив Артур Герасимов.

“Перше – це концентрація землі в одних руках. Двісті тисяч гектарів – в одні руки! Наприколад, Яворівський район Львівської області – площа 155 тисяч гектарів. Решетилівський район Полтавської області – 100 тисяч гектарів. Овідіопольський район Одеської області – 80 тисяч гектарів. А ви пропонуєте 200 тисяч гектарів в одні руки. Тобто закон не для українців, а для олігархів”, – наголосив Герасимов.

“Друге питання. Чому не встановлена мінімальна ціна? Наша вимога, щоб мінімальна ціна була не менше 50-75 тисяч гривень за гектар залежно від типу землі”, – зазначив співголова фракції.

“І третій момент. Ретельна перевірка коштів за які купується земля. Адже запобіжників, що це куплять росіяни, наразі немає”, – застеріг Артур Герасимов.

Він повідомив, що Європейська Солідарність озвучувала свої пропозиції ще до першого читання, однак монобільшість їх не врахувала.

“На одному з перших засідань профільного комітету було сказано, що перед тим як буде прийматися цей закон, буде його широке обговорення і пройдуть парламентські слухання. Тепер ці парламентські слухання будуть після ухвалення закону. Треба було спочатку провести ці слухання, і тільки після того виходити на голосування”, – наголосив Артур Герасимов.

Зазначимо, що “Європейська Солідарність” готує комплексний пакет поправок до закону про ринок землі.

Нагадаємо, що Верховна Рада України 13 листопада прийняла у першому читанні запронований президентською партією “Слуга народу” законопроєкт № 2178-10 про ринок землі.

Також раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями винесуть на всеукраїнський референдум.

Депутат “Європейської Солідарності” Софія Федина в ефірі “Прямого” зазначила, що партія підтримує створення ринку землі в Україні, але категорично проти того формату, в якому його пропонує “Слуга народу”.

Депутат “Європейської Солідарності” Микола Княжицький сказав, що якщо сьогодні проголосують за ринок землі “слуг народу”, партія підтримає тих, хто протестує проти нього.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.