Новини, Перша шпальта, Репортаж

Собака на службі. У Чернівцях відкрили новий кінологічний центр. Фото

На Буковині близько 100 собак, які шукають людей, знаходять предмети за запахами та ловлять злочинців. 70% затримань відбуваються саме завдяки їм.

У Чернівцях відкрили новий кінологічний центр, де готуватимуть службових собак до роботи. Тут вони проводитимуть тренування, для них навіть облаштували клас, де вони займатимуться у погану погоду.

Упродовж двох днів 14-15 листопада  у Чернівцях триває V міжвідомча науково-практична конференція щодо проблемних питань подальшого розвитку службової кінології. До Буковини приїхали спеціалісти з усієї країни. Вперше, крім вдосконалення служби за допомогою собак, говорили й про їх залучення до деокупації Донбасу.

Загалом у Чернівецькій області близько 100 собак, які працюють зі спецслужбами. Вони шукають людей за запахами, знаходять зниклі або заборонені предмети, ловлять злочинців. Більшість службових собак – вівчарки, бо ця порода найлегше піддається дресируванню. Проте на службі працюють й інші собаки.

«У нас для розшукової служби є вівчарки. Для спеціальної служби є такі собаки, як кокер-спанієль, ягдтер’єр, фокстер’єр… Рідше бувають ротвейлери, добермани», – розповідає в.о. начальника кінологічної служби Чернівецького прикордонного загону Віталій Гіжовський.

Також, за його словами, перш ніж потрапити на службу, спеціалісти ретельно вивчають темперамент і характер тварини.

«Є сангвініки, меланхоліки, флегмати і холерики. Переважно ми використовуємо собак із холеричним і сангвінічним типом. Холерик більше підходить для розшукової служби – він жвавий. Сангвініки – врівноважені, їх частіше використовуємо для спеціальної підготовки, там злоба вже не потрібна. Вони оглядають автобуси, багаж, людей», – додав він.

На службу беруть тварин, яким більше восьми місяців. Для підготовки собаки для розшукової служби потрібно від чотирьох до шести місяців, навчання проходить у Львові. Собак також ділять на військовослужбовців строкової служби вони перебувають на відділеннях інспекторів прикордонних служб і забезпечуються місцем утримання. Також є військовослужбовці за контрактом, які переважно утримуються вдома у військового, за яким вони закріплені.

Собаки на службі зазвичай до восьми, максимум до 10 років. Потім їх «списують» і передають хазяїну  військовому, за яким вони прикріплені.

Емма шукає наркотики, Арс працює у розшуку

Цю дівчинку звати Еммою, їй шість років. Емма навчена для спеціальної служби, вона шукає наркотики. Нам показали її здібності. Військові розклали декілька сумок у ряд, і тільки в одній були наркотичні речовини. Емма вправно впоралася з завданням і швидко знаходила потрібний пакет, сідала біля нього і кликала свого хазяїна. Вона закріплена за інструктором кінологічної служби Василем Мельничуком.

«У неї хороший характер, як у мене», жартує пан Василь.  Я її взяв ще цуценям, ми пройшли з нею тримісячну школу. Це мисливська собака, у неї хороші пошукові якості. Вона працює тільки зі мною на міжнародному ПП «Порубне». Нещодавно за її допомогою ми виявили велику партію цигарок».

А це Арс  розшуковий собака. Вівчарка закріплений за молодшим інспектором кінологічного центру ГУНП в Чернівецькій області Миколою Андрусяком. Разом вони працюють уже шість років.

«За стільки часу ми добре знайшли спільну мову. Він уже бачить по моїй поведінці, в якому я настрої. Так само я розумію його. Він все шукає по запаховому сліду. Поки слід відчутний, він мене веде», – розповів Микола.

Ці напарники також показали службові трюки. Арс повністю слухається хазяїна. Окрім основних команд «сидіти», «лежати», «поруч», виконує і стрибки через Миколу. Так йому часто доводиться працювати на роботі.

Потім нам показали, як різні служби працюють із собаками. Зініціювали ситуацію, коли разом із собакою «КОРД» затримує злочинців. Також показали співпрацю собак із патрульними, прикордонниками. Собаки шукали наркотики, проводили «обшуки» в багажнику та ловили умовного злочинця, який намагався втекти від військових. Разом із вибухотехніками собаки шукали вибухівку. Цікаво те, що собаки, які працюють із цими речовинами, повинні бути дуже тихими. На відміну від інших, коли вони знаходять пристрій, то не гавкають, а просто тихо показують спеціалістам на місце. Інакше вибухівка може активізуватися.

Сьогодні, 15 листопада, у центрі Чернівців також буде екшн-подія. Правоохоронці змоделюють ситуацію ДТП і покажуть, як працюють у таких випадках.

Діана Ватаман

Фото Анастасії Бойчук

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі