Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Українці зможуть взяти кредит на купівлю землі під 3-5% річних — Мінекономіки

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомили, що у разі ухвалення депутатами закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, на купівлю землі можна буде взяти кредит під 3—5% річних.

Про це повідомив міністр розвитку економіки Тимофій Милованов.

«Відсоткова ставка по кредитах на покупку землі буде 3-5%. Більше деталей згодом», — повідомив Милованов 15 листопада у Facebook.

Зазначимо, що в уряді разом із запуском ринку землі планують запустити програму пільгового кредитування для малих фермерів. Так, частину відсотків за кредитами на купівлю сільськогосподарської землі планують компенсувати з бюджету. На ці цілі у 2020 році планують витратити 4 мільярда гривень.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання продажу сільськогосподарської землі іноземцям на  всеукраїнський референдум.

13 листопада парламент  попередньо підтримав закон  про ринок землі. Згідно з законопроєктом, ринок землі пропонують відкрити з 1 жовтня 2020 року. У проєкті встановили правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається купівля землі юрособами, бенефіціарними власниками яких є іноземці та особи без громадянства.

Нагадаємо, що відповідно до останніх опитувань групи «Рейтинг»,  53% українців виступають проти  скасування мораторію на продаж землі, водночас 70% підтримують надання фермерам права продавати та дарувати свої земельні паї, але виключно українцям та українським компаніям.

Земельна реформа  передбачає фінансову підтримку дрібних фермерів, водночас вона також має сприяти розвитку середніх і великих фермерів, повідомив заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький.

Наявність заборони на продаж землі  та відсутність ринку сільськогосподарських земель в Україні призводить до того, що економічне зростання недоотримує близько 1% від валового внутрішнього продукту щороку, зазначив головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Сергій Гурієв.

Зазначимо, що через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду. Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок — неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один орендар, який і диктує ціну.